Hlavní obsah

Prezident podepsal důchodovou reformu. Vysvětlil, proč váhal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Archiv KPR/Zuzana Bönish

Prezident Petr Pavel

Reklama

aktualizováno •

S denním zpožděním oproti původně požadovanému termínu podepsal prezident novelu důchodového zákona. Uvedl, že s jejím zněním není plně v souladu, a popsal výtky, které ke změnám má.

Článek

Prezident dnes podepsal novelu důchodového zákona, která zpřísňuje podmínky pro předčasné důchody a mění také systém valorizací penzí. Vzhledem k datu podpisu začne novela platit od 1. října, a nikoliv od 1. září, na kdy to vláda původně plánovala.

Možné výtky k „opožděnému“ podpisu odmítl apelem na respektování lhůty, kterou mu k posuzování zákonných předloh dává Ústava. Senát novelu schválil 23. srpna, prezident má na podpis lhůtu 15 dní.

Pavel uvedl, že k novele má výhrady, ale i přes ně se rozhodl ji podepsat. „Je třeba ocenit vůli a ochotu nastalé problémy důchodového systému řešit. Je nutné, byť politicky nepopulární, snížit váhu reálných mezd ve standardní valorizaci důchodů,“ uvedl prezident.

Zároveň však v obsáhlém vyjádření předestřel výtky, které k vládnímu návrhu má.

Způsob úpravy mimořádné valorizace důchodů by podle něj v případě dalšího inflačního výkyvu vedl k fiskálně nákladnějšímu řešení, než je to dnešní.

U způsobu, jakým se budou měnit podmínky pro odchody do předčasných penzí, pak zkritizoval extrémně malý rozdíl mezi termínem platnosti a účinnosti novely zákona. „Tento postup může zakládat v inkriminované části populace nadměrnou nerovnost v přístupu k institutu předčasných důchodů,“ upozornil Pavel.

„Jednáme ve prospěch českých občanů“

Fakt, že novela začne platit o měsíc později, než vláda plánovala, premiér Petr Fiala nekomentoval. Pouze uvítal, že ji prezident podepsal.

„Je dobře, že pan prezident vyslechl moje argumenty a po našem jednání podepsal zákon, který napravuje nespravedlnosti v důchodovém systému a napomáhá ozdravení veřejných financí. Jsem přesvědčen, že jednáme odpovědně ve prospěch českých občanů a jejich dobré budoucnosti,“ uvedl v reakci na prezidenta premiér Petr Fiala.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) už na ranní tiskové konferenci uvedl, že ať se prezident rozhodne jakkoli, musí to respektovat. „Já jsem byl v situaci, kdy jsem tady od dubna jasně říkal, že tuto novelizaci uděláme a s jakými parametry. Takže argument příliš krátkou lhůtou úplně není argumentem, který by byl v tento okamžik namístě. Protože lidé opravdu věděli zhruba půl roku dopředu, co ta novela přináší, jaké budou změny z hlediska třeba jejich rozhodování,“ uvedl Jurečka.

Prezident o novele jednal ještě ve čtvrtek večer s premiérem Petrem Fialou (ODS). Čtvrtek byl totiž nejzazším dnem, kdy mohl novelu podepsat, aby začala platit od 1. září. Zda podepíše, nebo ne, po jednání s premiérem prezident neřekl a novináře odkázal na své páteční vyjádření, které dnes po poledni rozeslal do redakcí.

Reklama

Doporučované