Hlavní obsah

V Česku chybí léky na schizofrenii, ministerstvo o výpadku ví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

V Česku chybí injekční léky na schizofrenii. Psychiatři je musí nahrazovat perorálními léky. Ilustrační fotografie.

Reklama

Psychiatři v Česku zaznamenali výpadek injekčních léků na schizofrenii. Musí je nahrazovat perorálními léky, ty však nevyhovují všem. Na problém upozornil server iRozhlas.

Článek

V Česku chybí léky na schizofrenii. Podle psychiatrů představuje výpadek riziko pro pacienty. „Je to časovaná bomba a dřív nebo později se něco stane a pak se bude hledat viník,“ řekl iRozhlasu psychiatr Karel Moravec. „Postupně léky vypadávají z trhu,“ dodal.

Psychiatrička Marta Holanová má kolem 600 pacientů s psychotickým onemocněním. „Zhruba 470 z nich závisí na depotních (injekčních, pozn. red.) lécích. Nyní si stěžují rodiny pacientů i samotní pacienti, že jim není dobře. Někteří přestanou chodit úplně. Je to jak pytel blech, který najednou člověk začne zachraňovat,“ líčí psychiatrička s tím, že si neví rady.

Rezort zdravotnictví o výpadku ví. „Ministerstvo zdravotnictví identifikovalo potenciální problémy s dodávkami v některých skupinách antidepresiv, léčiv proti demenci a antipsychotik a okamžitě iniciovalo jednání s odbornou společností,“ sdělil mluvčí rezortu zdravotnictví Ondřej Jakob.

K výpadku se vyjádřil také psychiatr Martin Anders, člen výboru Psychiatrické společnosti. „Věřím, že naše společná snaha o zajištění dostupnosti dlouhodobě účinných injekčních antipsychotik zvýší kvalitu života pacientů, ale také posílí bezpečnost naší společnosti,“ komentoval výpadek Anders.

Reklama

Doporučované