Hlavní obsah

V Česku hrozí od středečního odpoledne silná ledovka, sever Čech zasype sníh

Foto: Pixy.org

Varování meteorologů před tvorbou ledovky platí pro většinu území České republiky.

Reklama

Varování Českého hydrometeorologického ústavu před tvorbou ledovky platí pro většinu území ČR od středečního poledne. V Čechách hrozí převážně vysoký stupeň nebezpečí.

Článek

S výjimkou jihovýchodu země hrozí v Česku od středečního odpoledne do čtvrtečního dopoledne tvorba ledovky. V Čechách může mít na většině území místy tloušťku i nad pět milimetrů. Vyplývá to z výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V pásu od Krušných hor po Jizerské hory očekávají meteorologové během středečního odpoledne a noci na čtvrtek trvalejší sněžení.

„Během středečního odpoledne očekáváme od jihozápadu sněžení, které bude od jihu přecházet do deště, i mrznoucího, na severu se mrznoucí déšť vyskytne přechodně až večer. Proto na většině území, vyjma jihovýchodu, hrozí mrznoucí déšť s tvorbou ledovky,“ uvedli meteorologové. Na severu a severozápadě území může od středečního poledne do čtvrtečního rána napadnout přes sedm centimetrů nového sněhu za 12 hodin, dodali.

Varování ČHMÚ před tvorbou ledovky platí pro většinu území Česka od středečního poledne, v Čechách je převážně s vysokým stupněm nebezpečí. „Místy se může vytvářet silná ledovka s tloušťkou dosahující i nad pět milimetrů,“ uvedli meteorologové. Upozorňují, že v oblastech se silnou ledovkou je vysoké nebezpečí úrazů a hrozí četná nehodovost. Doporučují omezit vycházení ven a autem by lidé měli vyjíždět jen v nezbytných případech.

Meteorologové rozlišují několik ledových jevů. Ledovka je zrádná, vzniká jako průvodní jev mrznoucího deště nebo mrznoucího mrholení, kdy na zemský povrch dopadají kapky přechlazené vody nebo kapky dopadají na povrch o teplotě pod nulou. Bývá čirá a mnohdy naprosto hladká. Vzniká nejen na cestách, ale i na větvích, plotech či sloupech. Náledí vzniká zmrznutím vody nebo sněhu na zemi. Námraza se tvoří zmrznutím drobných kapek mrznoucí mlhy při jejich styku s povrchem země či s povrchy objektů a předmětů o teplotě pod bodem mrazu.

Reklama

Doporučované