Hlavní obsah

V Česku zemřel první pacient s opičími neštovicemi

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Česko má první případ úmrtí na opičí neštovice. Vyplývá to z dat Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí. Dosud hygienici v tuzemsku zaznamenali přes 60 výskytů onemocnění.

Článek

„Pacient zemřel na pneumonii, tedy zánět plic, a měl další choroby včetně HIV,“ řekl ČTK mluvčí resortu zdravotnictví Ondřej Jakob. První na úmrtí upozornil server iDnes.

Imunolog Václav Hořejší považuje jedno úmrtí za normu, která se nevymyká zbytku západní Evropy. „Toto onemocnění má v západní Evropě velmi nízkou úmrtnost a při počtu nakažených u nás tomu jedno úmrtí odpovídá,“ řekl Seznam Zprávám.

Nižší úmrtnost v Evropě si pak Hořejší vysvětluje buď lepším stavem zdravotní péče, než je například v Africe, kde se nakazily desítky tisíc lidí, nebo mírnějším typem nemoci, který u nás může kolovat.

Nejčastěji podle něj opičí neštovice postihují jedince s oslabenou imunitou a v drtivé většině se potom šíří v mužské homosexuální komunitě. „V té je i poměrně dost případů infekce HIV a dalších infekčních onemocnění, které organismus oslabují,“ doplnil Hořejší.

Očkování proti opičím neštovicím

První případ opičích neštovic v Česku se objevil koncem května, od té doby hygienici v Česku zachytili 66 případů tohoto vzácného virového onemocnění.

V Evropě se opičí neštovice od jara podle údajů Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) nejvíc rozšířily ve Španělsku (7 083 případů), Francii (3 897) a v Německu (3 570).

Pro připomenutí: opičí neštovice jsou podobné lidským neštovicím, obvykle ale mají mírnější projevy. Smrtnost se pohybuje dle konkrétních kmenů od jednoho procenta až k 10 procentům.

„Onemocnění může probíhat závažně, protože jde o virus podobný klasické variole. Z toho důvodu jsou dodávány vakcíny do různých zemí, aby se nešířilo i mimo komunity, které nejsou rizikové,“ sdělil epidemiolog Roman Prymula.

V Česku ale nejsou vakcíny šířené plošně. Podle Prymuly nemá smysl plošně očkovat populaci, která není riziková. „Na druhou stranu, u rizikových skupin očkování na místě je. Také by měli být očkováni zdravotníci, kteří jsou s těmito pacienty v kontaktu,“ doplnil.

Reklama

Doporučované