Hlavní obsah

V Krkonoších a podhůří se mohou toky vylévat z břehů, varují meteorologové

Foto: Shutterstock.com

Meteorologové varují před vylitím řek. Ilustrační fotografie.

Reklama

Výstrahu před povodňovými stavy rozšířil Český hydrometeorologický ústav i na Jeseníky a Chebsko.

Článek

V Krkonoších a podhůří se mohou od dnešního odpoledne toky ojediněle vylévat z břehů, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Na povodňový stupeň pohotovosti mohou podle jeho výstrahy ojediněle vystoupat toky v povodí horního Labe. Na první povodňový stupeň bdělosti, při kterém se voda drží v korytech, se mohou dostat také některé toky odvodňující Jeseníky a Králický Sněžník a Ohře na Chebsku. Dál platí varování před vzestupem hladin na druhý stupeň v povodí horní Otavy na Šumavě a na první stupeň v Polabí.

V Česku se dnes podle meteorologů na většině území objeví občasný déšť nebo přeháňky, někde ještě smíšené nebo sněhové. S oteplením do dnešního večera přejde sněžení do deště už ve všech polohách. V povodí horní Otavy ČHMÚ očekává vzestup hladin ojediněle až na druhý povodňový stupeň dnes a v pátek. „S malou pravděpodobností se také může krátkodobě objevit stupeň ohrožení,“ dodal. Kulminace se předpokládají v noci na pátek 9. února,

Kolem stupně bdělosti se bude po dřívějším odtávání sněhu na horách nadále udržovat hladina středního a dolního Labe. „Dále očekáváme vzestupy s dosažením prvního, ojediněle druhého stupně povodňové aktivity v povodí horního Labe,“ uvedli meteorologové. Na Chebsku na první povodňový stupeň vystoupá Ohře při upouštění vodní nádrže Skalka. Výstrahu před povodňovými stavy rozšířil ČHMÚ i na Jeseníky a Chebsko.

Reklama

Doporučované