Hlavní obsah

Válkova náměstkyně Koziar Vašáková skončí

Foto: Profimedia.cz

Martina Koziar Vašáková na archivním snímku.

Reklama

Na Ministerstvu zdravotnictví v polovině dubna skončí náměstkyně pro zdravotní péči Martina Koziar Vašáková. Informoval o tom server Zdravotnický deník.

Článek

Náměstkyně uvedla, že odchází v dobrém, skončí jí roční doba určitá. Termín sdělila ministrovi zdravotnictví Vlastimilu Válkovi (TOP 09) s předstihem, aby zajistila kontinuitu.

„Cítím výraznou potřebu naplno se vrátit do nemocnice a k vědě a výzkumu,“ sdělila serveru Koziar Vašáková. Je přednostkou Pneumologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze a předsedkyní České pneumologické a ftizeologické společnosti ČLS JEP.

„Pana ministra jsem informovala o mém rozhodnuti nepokračovat ve funkci náměstka, respektoval jej a dohodli jsme se na další odborné spolupráci, kdykoli bude potřeba,“ dodala. Do funkce náměstkyně nastoupila loni v dubnu za tehdejšího ministra Petra Arenbergera.

Odborní náměstci jsou pracovníky podle služebního zákona, ministr zdravotnictví jich má pět. Sekci ekonomiky a zdravotního pojištění vede Helena Rögnerová, náměstkem pro legislativu a právo je Radek Policar, sekci informačních a komunikačních technologií vede náměstek Milan Blaha a sekci ochrany a podpory veřejného zdraví vede hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová.

Koziar Vašáková patřila mimo jiné dlouhodobě k zastáncům povinného očkování proti covidu. Koncem listopadu loňského roku, ještě za předchozího ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), řekla, že by povinné očkování ráda zavedla, její návrhy však tehdy neprošly u nadřízených politiků.

„Za mě je čistou cestou povinná vakcinace,“ uvedla tehdy Koziar Vašáková v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Podle náměstkyně se návrh vícekrát diskutoval, ale nebyl „politicky hratelný“. Vláda Andreje Babiše nakonec povinné očkování pro vybrané skupiny zavedla.

Povinnost se měla týkat kromě všech starších 60 let také všech zaměstnanců zdravotnických zařízení a zařízení sociálních služeb, hasičů, policistů, celníků, vojáků, ale i studentů zdravotnických škol nebo příslušníků aktivních záloh. Nová vláda Petra Fialy ale toto rozhodnutí po svém nástupu zrušila.

Reklama

Doporučované