Hlavní obsah

Od 13. března už nebudou respirátory v obchodech povinné

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Reklama

aktualizováno •

Od 1. března nebude omezen počet lidí na hromadných akcích, zatím tam však zůstávají povinné respirátory. Na mnoha místech se ale od 13. března nošení respirátorů cela zruší.

Článek

Rozvolňování protiepidemických opatření v Česku pokračuje. Další změny dnes projednala vláda. Zásadním rozvolněním je odkládání respirátorů. To Válek oznámil od neděle 13. března.

Respirátory zůstanou povinné už jen v hromadné dopravě, zdravotnických a sociálních zařízeních a ještě vláda bude upřesňovat, pro které hromadné akce zůstanou také nadále povinné.

„Na základě dat, která budeme sbírat další dva týdny a s odborníky vyhodnocovat, předložíme na vládě návrh,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Další opatření, která ministerstvo zruší po 13. březnu, chce oznámit po dalším zasedání vlády.

Potvrdil však svá dřívější slova, že Velikonoce již budou v normálu. „To není planý slib, ale realita, která nastane.“

Jeden test zdarma pro všechny

Ministerstvo zdravotnictví také s pojišťovnami vyjednalo, že v březnu bude mít každý občan – očkovaný i neočkovaný – jeden preventivní PCR test zdarma. „Pokud vyžadujeme pro návštěvu domova pro seniory nebo některých zdravotnických výkonů negativní test, musí být zdarma,“ vysvětlil Válek.

Od 13. března také skončí testování zaměstnanců v sociálních a zdravotnických službách a neočkovaných návštěv v těchto zařízeních.

„To ale neznamená, že tím se stává covid nemocí, která není smrtelná. Je to stále smrtelné onemocnění, většina zemí EU má daleko přísnější opatření než my, některé dokonce zpřísňují,“ prohlásil ministr zdravotnictví.

Připomněl, že denně umírají desítky seniorů, kteří jsou neočkovaní a mají komorbidity. „Počty mrtvých nejsou tak vysoké jako v jiných zemích, nicméně přesto jsou z mého pohledu zbytečně vysoké, pokud by se nechali očkovat, nemuselo to tak být. Desítky lidí denně znamenají stovky týdně a desetitisíce zmařených životů ročně. Jen proto, že se nenechali očkovat,“ uvedl ministr.

Jaká opatření tedy momentálně platí? Jsou to povinné respirátory v uzavřených prostorách – hromadné dopravě, obchodech, divadlech, kinech, nemocnicích a podobně. Na hromadných akcích může být až 500 lidí místo stovky. U sedících je kapacita tisíc plus polovina míst do využití maximální kapacity prostoru, kde se akce koná. Toto opatření platí do prvního března. Nadále platí povinnost sedmidenní izolace u covid pozitivních.

Článek jsme po konci tiskové konference vlády kompletně aktualizovali o další vyjádření ministra zdravotnictví.

Reklama

Doporučované