Hlavní obsah

Válkovi lidé opět otočili. Hygienikům po 59 hodinách oznámili škrty

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Reklama

Jak se bude šetřit na hygienických stanicích? Ministerstvo a hygienici podávají odlišné pohledy na to, co se má stát a jak moc budou případně úspory bolet.

Článek

Ještě v pátek večer Ministerstvo zdravotnictví oficiálně popřelo informace, že by rozhodlo o propouštění na hygienických stanicích, v pondělí ráno už ale zástupci resortu v čele s hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou oznámili hygienikům navrhovanou výši plánovaných škrtů.

Jak Seznam Zprávy ověřily u pěti účastníků této on-line schůzky, ředitelům byl předložen návrh, o kolik může každá hygienická stanice během letošního roku přijít peněz. Pro ty největší kraje jde o částky přesahující deset milionů korun. Celkově by hygienické stanice měly přijít o více než 90 milionů.

Pro jednotlivá pracoviště v regionech to může znamenat propouštění personálu, snižování odměn nebo rušení přesčasů a víkendových služeb. Na nic z toho, jak uvádějí jednotliví ředitelé hygien, už nejspíš nebudou peníze.

Ačkoli jde v současné pandemické situaci o vážné zprávy, hlavní hygienička Pavla Svrčinová se nechce k jednání se svými podřízenými vyjadřovat. „Obraťte se, prosím, na tiskové oddělení,“ uvedla Svrčinová.

Mluvčí ministerstva Ondřej Jakob pak v úterý v rozporu s obavami dalších přímých účastníků jednání zopakoval, že nikdo z hygien nebude propuštěn.

Na další dotaz Seznam Zpráv pak uvedl, že nemá žádné informace o tom, o kolik by hygienici měli přijít peněz.

„V souvislosti s přípravami rozpočtu probíhají v těchto dnech na jednotlivých ministerstvech interní jednání o možných úsporách. I u nás jako všude jinde. A nemáte přesné informace o dění na Ministerstvu zdravotnictví,“ doplnil mluvčí Jakob.

Účastníci zmíněného jednání pro Seznam Zprávy také řekli, že na něm rovněž zaznělo, že škrty by se mohly dotknout zhruba 130 lidí. Právě tolik míst navíc dostaly hygienické stanice za vlády premiéra Andreje Babiše během pandemie covid-19. Teď o ně mohou přijít.

Předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková detaily schůzky potvrdila. Uvedla také, že podle návrhu rozpočtu, který mají odbory k dispozici, se má pro hygienu škrtnout 95 milionů korun.

„To bude znamenat snížení o 134 pracovníků, kteří na hygienách pracují,“ uvedla Žitníková. „Bylo jim sděleno, že se těch 95 milionů skutečně musí uspořit a že mají hledat zaměstnance, které propustí,“ doplnila Žitníková.

„Překvapilo nás to. Dva roky žijeme ve stresu, děláme soboty, neděle, přesčasy. Nepočítali jsme s tím, že nám přidají, ale že nám ještě seberou místa. Jsme opravdu frustrovaní,“ uvedla pracovnice ústecké krajské hygienické stanice Alena Wilhemlová, která je také místopředsedkyní místních krajských odborů.

Hygienici by měli podle několika účastníků jednání stejně jako další úředníci přijít navíc o dvě procenta na mzdových nákladech.

„Už jsme rozhodli, že kvůli tomu rušíme všechnu práci přesčas,“ uvedl jeden z ředitelů hygienické stanice, který si nepřál být jmenován.

Také další ředitel potvrdil, že jeho lidé už nebudou mít služby o víkendu a omezí přesčasy. Což by se mohlo – v případě pokračování covidové pandemie v tomto roce – dotknout třeba vyřizování elektronických neschopenek, testování na covid-19 nebo trasování nakažených lidí.

Situace by se mohla pro hygieny změnit ještě po středečním jednání odborů s vládou. Konečnou podobu rozpočtu pak bude ještě schvalovat kabinet premiéra Petra Fialy. Dojde k tomu nejspíše také během středy.

Některé hygieny, které mají úspory, by nemusely přijít o tolik peněz, jak bylo navrženo. Mohlo by jim stačit převést tyto úspory z loňského roku.

Několik účastníků pondělního on-line jednání také redakci řeklo, že krajští hygienici kritizovali ministerstvo za páteční tiskové sdělení, podle něhož o propouštění na hygienách nikdo nerozhodl. Bylo to ve chvíli, kdy hygieny měly v ruce dopis z ministerstva, že mají připravit zeštíhlení personálního stavu.

Konkrétně mluvčí Ondřej Jakob ve zprávě uvedl, že „ministr zdravotnictví ani vláda nedali žádný pokyn ani nevydali žádné rozhodnutí, které by znamenalo propuštěni zaměstnanců hygienických stanic“. Dokonce dodal, že „kvůli chybě některých zaměstnanců došlo k hrubé dezinterpretaci a budou vyvozeny personální důsledky“.

Hygienici se proti tomu ohradili, ministerstvo dosud páteční zprávu nezměnilo. V úterý pak mluvčí Jakob upřesnil, že jedna osoba dostala za toto pochybení výtku podle služebního zákona.

Reklama

Doporučované