Hlavní obsah

Ve Frýdku-Místku se rozpadla koalice, hnutí ANO bylo odvoláno z vedení města

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Snímek je ilustrační.

Reklama

Ve Frýdku-Místku se rozpadla koalice hnutí Naše Město F-M a hnutí ANO, která ve třiačtyřicetičlenném zastupitelstvu měla převahu 24 hlasů. Z rady města byli odvoláni zástupci hnutí ANO.

Článek

Návrh na změnu ve vedení města podal primátor Petr Korč (Naše Město F-M).

Naše Město F-M, které v roce 2022 vyhrálo komunální volby, se spojilo s uskupením Spolu, dohromady ale mají 18 hlasů, tedy o čtyři méně, než je nadpoloviční většina. Ve městě tak vznikla menšinová vláda. Opozice kritizovala, že se koalice bude muset opřít o hlasy SPD.

Primátor Korč obvinil hnutí ANO, že vyjednávalo o sestavení nové koalice a chtělo hnutí Naše Město F-M odvolat z vedení města. Poukázal na to, že jedním ze zásadních bodů dosavadní koaliční smlouvy byla úmluva, že ani jedno z hnutí nebude vyjednávat s jinými členy zastupitelstva za účelem společného hlasování nebo vytvoření nové koalice.

„Hnutí ANO několik týdnů vyjednávalo se všemi kluby o vytvoření nové koalice. Poté, co neuspěli s jednotlivými kluby, začali jednat s jednotlivými zastupiteli a pokoušeli se vytvořit nové samostatné kluby. Jednání probíhala v zákulisí fotbalových stadionů, na benzinových pumpách,“ uvedl Korč.

Reklama

Doporučované