Hlavní obsah

Ve vysvětlování výhod očkování Česko zaspalo, říká budoucí Válkův náměstek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

Novým náměstkem ministra zdravotnictví bude od 1. února Jakub Dvořáček.

Reklama

Na Ministerstvo zdravotnictví nastoupí k 1. únoru Jakub Dvořáček. Bude mít na starosti zejména práci na českém předsednictví Evropské unii.

Článek

Po jedenácti letech udělá Jakub Dvořáček na konci ledna tečku za svým působením na postu ředitele Asociace inovativního farmaceutického průmyslu.

Nově se poté stane náměstkem ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Ten si ho podle slov Dvořáčka vybral díky jeho působení v čele této asociace.

„Potkávali jsme se v minulosti ve zdravotnictví. Farmaceutický průmysl je aktivní v mnoha oblastech. Pan profesor je třeba aktivní v oblasti onkologie. Vybral si mě bez politické nominace,“ uvedl Dvořáček.

Na starosti by měl mít – jak dále uvedl – především práci, která se bude dotýkat českého předsednictví Evropské unii. To začne letos 1. července a skončí na konci roku 2022.

„V přípravě jsme na tom, nechci říct skvěle, ale určitě ne špatně. Ty věci se dají ještě zvládnout,“ řekl Dvořáček.

Velkým tématem francouzského předsednictví, které nyní probíhá, českého a švédského, které budou následovat, má být třeba onkologie.

„Bude se diskutovat, jak využívat optimálně centrovou péči – nákladnou zdravotní péči –, jak udělat, aby pacienti měli k dispozici podobnou péči po celé Evropě nebo jak sdílet data pacientů, kteří cestují po Evropě nebo jsou v různých evropských státech,“ popisuje Dvořáček.

Podle něho se stává, že při vzniku klíčových evropských dokumentů, se prosazují hlavně zájmy velkých státu. Česko prý často přichází se svými návrhy pozdě. „Mně to vadí a to bych chtěl změnit, my pak často naříkáme,“ uvedl Dvořáček.

Na otázku, co bude dělat na Ministerstvu zdravotnictví, až české předsednictví skončí, odpovídá se smíchem: „Asi v té době půjdu na úřad práce.“ Zároveň pak již vážně dodává, že bude mít na starosti odbornou agendu.

Teď však řeší také téma, které se dotýká nejen Evropy. A to covid-19. Evropské státy podle Dvořáčka loni hlavně řešily, jaké léky byly dostupné, společné nákupy nebo společné řízení epidemie. „To se bude dotýkat i českého předsednictví,“ řekl Dvořáček.

V současné době podle něj rezonuje téma vakcíny proti covid-19. „Co se povedlo, a co ne. My jsme promeškali a nejen my, možnost vysvětlit lidem, o čem očkování je, co jim přinese,“ prohlásil.

„Když jsme se do toho pustili, už bylo pozdě. Prostor byl vyplněn spoustou dezinformací a mýtů. Země, které to dobře uchopily, mají nyní mnohem menší problém než zrovna my,“ doplnil Dvořáček.

Před tím, než se stal ředitelem Asociace inovativního farmaceutického průmyslu, pracoval Dvořáček v divizi investic agentury CzechInvest. Nyní se podle svých slov již seznamuje s chodem ministerstva a setkává se s některými jeho úředníky.

„Snažím se nasát, v jakých fázích vše je. Co je potřeba tlačit a dodělat. Dostávám od kolegů z ministerstva informace, které mohu dostat, které nejsou utajované,“ doplnil Dvořáček.

Náměstkem ministra Vlastimila Válka se oficiálně stane až 1. února.

Reklama

Doporučované