Hlavní obsah

Věřila kamarádce, přišla o dům. Soud zpětně exekuci zastavil

Foto: Shutterstock.com

Soud zpětně zastavil exekuci. Podvedená žena má naději na vrácení stovek tisíc za náklady exekuce. (Ilustrační snímek.)

Reklama

Zvrat v případu ženy, kterou podvedla kamarádka a v exekuci přišla o dům. Soud zpětně rozhodl, že se do exekuce neměla dostat, a má tak naději na vrácení stovek tisíc za exekuční náklady, které jí byly naúčtované.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Zdálo se, že Jindřiška Komárková se dostala do téměř bezvýchodné situace. Stala se obětí podvodu ze strany své kamarádky, bývalé kolegyně a finanční poradkyně. Podepsala neúplné žádosti o úvěr, čehož její kamarádka využila a dopsala si do nich vlastní bankovní účet.

Jindřiška Komárková se tak dostala do dluhů, přestože půjčené peníze odtekly k podvodnici. Nakonec skončila v exekuci a exekutor vydražil její dům.

Série smůly se nejdříve nepřetrhla ani u soudů. Příběh, který redakce Seznam Zpráv sleduje už přes dva roky a odhaluje jak nemilosrdný může být český systém vymáhání pohledávek, ale zaznamenal zásadní obrat.

Okresní soud v Mělníku minulý týden zpětně exekuci podvedené ženy zastavil, a náklady by tak měl nést věřitel, tedy v tomto případě Raiffeisen stavební spořitelna. Stalo se tak poté, co do sporu loni zasáhl Nejvyšší soud, který se přiklonil právě k tomu, že šlo o oběť podvodu.

O prvním úspěchu podvedené u Nejvyššího soudu si může přečíst zde:

Jde o statisíce korun

Aktuální rozhodnutí Jindřišku Komárkovou dojalo. S následky svého důvěřivého podpisu neúplné žádosti se potýká od roku 2014.

„Je to vánoční dárek. Já jsem tomu popravdě moc nevěřila. Je to úplně nejskvělejší pocit, nedokážu to vůbec popsat,“ reagovala emotivně podvedená žena krátce poté, co se o výsledku dozvěděla.

„Soudkyně zdůrazňovala, že do poslední chvíle nevěděla, jak to rozhodne. Odůvodnila to tím, že si za to mohly obě strany, ale že zavinění je na straně Raiffeisen stavební spořitelny,“ uvedl k verdiktu advokát Petr Němec, který Jindřišku Komárkovou zastupuje.

Detaily příběhu podvedené Jindřišky Komárkové si můžete přečíst v původním článku:

Naopak Raiffeisen stavební spořitelna se k případu zatím nechce vyjadřovat. Právní zástupci společnosti aktuálně čekají na písemné vyhotovení rozsudku. „Nelze v tuto chvíli rozhodnutí jakkoliv komentovat,“ uvedla mluvčí Petra Kopecká.

Petr Němec očekává, že se spořitelna odvolá, a spor tak bude mít pokračování. Přesto právní zástupce Jindřišky Komárkové mluví o velkém posunu. Pokud totiž žena spor nakonec vyhraje, bude mít nárok na proplacení nákladů spojených s exekucí.

„A když došlo k prodeji nemovitosti, tak už to nejsou malé peníze,“ říká advokát s tím, že je řeč o stovkách tisíc korun, které by mohla jeho klientka dostat.

Zároveň v případě vítězství zvažuje Petr Němec i žalobu na bezdůvodné obohacení.

Slepé podepisování a vymáhání peněz od oběti i podvodníka

Útroby celého sporu se točí kolem otázek, na kolik je Jindřiška Komárková za své trable svojí naivitou a důvěřivostí zodpovědná a nakolik naopak selhaly ověřovací mechanismy Raiffeisen stavební spořitelny, když prošla žádost, která nesplňovala veškeré náležitosti, protože u pokynu k čerpání úvěru nedošlo k ověření totožnosti podepsaného.

Současně se řešilo i citlivé téma zastavení exekuce, která skončila dražbou domu Jindřišky Komárkové. Dům už má od skončení exekuce podle právního zástupce spořitelny dalšího majitele, který se dražby ani neúčastnil.

Problému zastavování exekucí po dražbě nemovitých věcí se věnoval tento článek:

„Zatím vůbec nejsem rozhodnutá. Je to pro mě velmi komplikované,“ předesílala začátkem prosince při závěrečných řečech soudkyně Michaela Dvořáčková.

Právní zástupce Raiffesen stavební spořitelny u soudu zdůrazňoval právě to, že se řeší exekuce, která už skončila a dům je prodaný. Uvedl také, že Jindřiška Komárková slepě podepisovala dokumenty, a to má své právní důsledky.

Naopak zástupce Jindřišky Komárkové zdůrazňoval, že sice jeho klientka podepsala dokumenty, ale přesto nebyly splněny všechny nutné náležitosti. Navíc Raiffeisen stavební spořitelna se přihlásila do sporu s podvodnicí jako poškozená a zároveň peníze dál vymáhala i od oběti podvodu.

Reklama

Doporučované