Hlavní obsah

Vítězství firem nad zaměstnanci. Jedna věta změnila zákon o práci z domova

Foto: Shutterstock.com

Zvýšené náklady za práci z domova měl podle nové legislativy proplácet zaměstnavatel. Nově došlo k významovému posunu: Proplácení bude dobrovolné. (Ilustrační snímek)

Reklama

aktualizováno •

Ještě v únoru si ministr práce pochvaloval, že pro zaměstnance domluvil peníze navíc. Nyní však v novele přibyla věta, kvůli které vše zůstane v podstatě při starém.

Článek

Každý, kdo pracuje z domova, bude mít nárok minimálně na 2,80 koruny za hodinu, oznamoval ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) dohodu tripartity z kraje letošního roku. Jak ale vyplývá z aktuální verze připravované úpravy zákoníku práce, peníze navíc nebudou mít zaměstnanci nakonec jisté.

V chystané novele je totiž nově odstavec, který kompenzaci zvýšených nákladů spojených s home officem zavádí jen jako možnost, nikoli povinnost.

„Zaměstnavatel se zaměstnancem si mohou předem písemně sjednat, že náhrady nákladů v souvislosti s výkonem práce na dálku nebo jejich část zaměstnanci nepřísluší,“ zní pasáž, která v textu novely přibyla.

Dohodli jsme se, že se už do novely nebude zasahovat, ale to už asi neplatí, reagoval místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Vít Samek.

„Není to dobře. Základní norma zákoníku práce říká, že závislá práce se vykonává na náklady zaměstnavatele. Proto jsme měli v tripartitní dohodě domluveno, že bude náhrada provedena paušálem,“ vysvětluje Samek.

Novinka se podle oslovených politiků a odborníků objevila v návrhu zákona po připomínkovém řízení. Z dostupných dokumentů vyplývá, že se tak stalo na návrh Legislativní rady vlády. Vláda následně novelu zákoníku práce schválila pod podmínkou, že ministerstvo změnu zapracuje.

„Došlo ke kompromisu, jehož výsledkem je tato podoba novely,“ vysvětluje Jakub Augusta, mluvčí ministerstva.

„Byl bych zvědav, kdyby se to dostalo k soudu, jak by s tím naložil,“ poznamenal odborář Samek. A doufá, že se v tomto ohledu ještě novela upraví během projednávání ve Sněmovně.

Je to ústupek

Například poslankyně Pavla Pivoňka Vaňková (STAN) ale považuje změnu za správnou. Podle ní se nechalo proplácení nákladů volněji, aby práce z domova mohla fungovat i jako benefit, který požadují spíše zaměstnanci. „Zaměstnavatel se zaměstnancem se budou moci domluvit na nějakých reálných nákladech, nebo se nemusí domluvit vůbec,“ uvedla.

Změně je spíš nakloněn i Matěj Ondřej Havel (TOP 09), podle kterého se práce z domova vyplácí jak zaměstnanci, tak zaměstnavateli. „Jsem spíš opatrný v tom zatěžovat zaměstnavatele další povinností,“ říká.

Zpravodajka zákona ve Sněmovně, poslankyně za KDU-ČSL Marie Jílková ale stejně jako odborář Samek připomíná, že byla nějaká dohoda. „Já to beru jako ústupek. Myslím, že paušál 2,80 koruny nebyl problematický, byl snížený na základě požadavků podnikatelů a hospodářských partnerů. Nicméně rozumím, že se na novelu spěchá, protože je transpoziční a bylo potřeba dojít k nějakému kompromisu,“ komentuje změnu s odkazem na to, že jde o implementaci evropské směrnice.

Vítězství zdravého rozumu

Spokojení jsou pochopitelně zástupci podnikatelů. „Je to nejzásadnější a podnikatelským sektorem nejvítanější změna,“ říká Markéta Schormová, předsedkyně sekce zaměstnanosti v Hospodářské komoře.

Zmiňuje, že je ještě potřeba vyjasnit si slovo „předem“ v přidaném odstavci, které fakticky může znamenat, že zaměstnavatelé budou muset uzavřít nové smlouvy s pracovníky ohledně práce z domova.

„To je ale technikálie. Za Hospodářskou komoru to považujeme za vítězství zdravého rozumu,“ popisuje odbornice z Hospodářské komory.

Podle ní totiž nelze paušalizovat všechnu práci z domova - existuje práce z domova, na které trvá spíše zaměstnavatel, a pak ta, kdy zaměstnanci vychází spíš vstříc.

„Určitě souhlasíme s tím, aby náklady byly placené, pokud je práce z domova v uvozovkách nařízená. Když se nenabízí jiné řešení, jako je třeba desk sharing - jeden týden jste v práci a jeden týden doma,“ říká Markéta Schormová.

Naopak ve chvíli, kdy pracovník žádá o home office, tak jde podle expertky Hospodářské komory ze strany zaměstnavatele o vyjádření dobré vůle a není důvod, aby hradil náklady navíc na elektřinu, teplo či dodávku vody.

Aktualizace: Doplnili jsme reakci Ministerstva práce a sociálních věcí.

Reklama

Doporučované