Hlavní obsah

Vláda nás zatahuje do nesmyslné války, zaznělo na pietě. Armáda projev odmítla

Foto: Ministerstvo obrany (autor "oha")

Památník letců - hrdinů Ústeckého kraje v Žatci (ilustrační snímek).

Reklama

aktualizováno •

„Militaristická vláda s odpornými kroky.“ Taková slova zazněla na akci u Památníku letců v Žatci. Jeho autor si stěžuje, že bývalý stíhací pilot Václav Vašek využil pietu k prokremelské rétorice. Armáda se od projevu distancovala.

Článek

Pro širokou veřejnost nenápadná pietní akce u Památníku letců - hrdinů Ústeckého kraje v Žatci dostává rozměry skandálu, který nechá prověřit ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Pod dohledem vojenské čestné stráže zazněla například slova o kolaborantech, kteří přesvědčují český národ, že je ve válce.

Armáda se od projevu oficiálně distancovala. Náčelník Generálního štábu Armády ČR generál Karel Řehka na síti X, dříve twitter, uvedl. „Armáda České republiky se důrazně distancuje od zneužití oficiální vzpomínkové akce 14. září u památníku Hrdinů - letců z Ústeckého kraje v Žatci v Podměstí a od slov předsedy Českého svazu letectví Václava Vaška, která na této akci zazněla. Zároveň s okamžitou platností ukončujeme veškerou spolupráci s tímto spolkem a podporu akcí, na kterých se podílí.“

Autor památníku architekt Jan Hančl mluví o zneužití výročí k prokremelskému řečnění a začal se aktivně bránit.

Stíhací letec a předseda Českého svazu letectví Václav Vašek - muž, který měl hlavní proslov, zase argumentuje svobodou slova a tím, že byl za své názory kriminalizovaný za minulého režimu a v současnosti je mu tím opět vyhrožováno.

Co ve čtvrtek odpoledne 14. září na pietní akci za účasti příslušníků armády z úst Vaška zaznělo? V úvodu například tvrzení, že kolaboranti dnes přesvědčují český národ, že je ve válce, podobně jako se němečtí kolaboranti po osvobození změnili na národní gardu. V ironickém kontextu také zmínil, že znásilňování žen ukrajinskými mladíky sice není kolektivní vina, ale ruská operní pěvkyně Anna Netrebko přesvědčila Vladimira Putina k napadení cizího státu, a proto nesmí v Česku vystupovat. Závěrem pak uvedl, že lidé mohou jen doufat, že se „dnešní militaristické vládě“ svými „odpornými kroky“ nepovede národ vtáhnout do „nesmyslné války za naprosto cizí zájmy“.

Celý text proslovu letci zveřejnili na svých stránkách. Václav Vašek redakci potvrdil, že takto i na akci zazněl. Na úvodních fotografiích je také zachycená čestná stráž příslušníků armády.

„A k tomuto asistovala Armáda České republiky jako právoplatný člen NATO. Těmhle šíleným výlevům. V slavnostních uniformách a řečník si pak jde stoupnout k velitelům. To je neuvěřitelné,“ tvrdí autor památníku Jan Hančl.

„Určitě se nebudu chodit ptát kohokoliv v tomto státě, jestli u toho památníků můžu říkat to, či ono,“ reagoval pro Seznam Zprávy Václav Vašek. Motivovaný je současnou společenskou situací a v proslovu se podle svých slov obracel napřímo k letcům z druhé světové války, o kterých tvrdí, že s většinou byl kamarád.

Prokremelské názory a MiG na pozvánce

Architekt Jan Hančl se rozhodl aktivně ohradit proti celé atmosféře, která se zformovala kolem pietního aktu – uskutečněné v den výročí odhalení památníku. Kritizuje zejména to, že oficiálním organizátorem je město Žatec.

„Má právo (Václav Vašek, pozn. red.) si říkat, co chce, ale ať si k tomu udělá svůj mítink a nezneužívá pietu. Hnusným způsobem se odvolával na letce a celé to bylo naprosto jasně protievropské, proti NATO a proputinovské,“ tvrdí autor památníku, který se snaží zkontaktovat armádu, město, ale i organizátory.

Vadí mu i to, že na pozvánce bylo nad obrázkem památníku logo žateckých letců s vyobrazeným MiG-21, což je podle něj symbol letectva Varšavské smlouvy z dob perzekuce a normalizace.

Foto: Stránky Českého svazu letectví

Pozvánka, která autora památníku rozzlobila stejně jako proslov. Letci mají v logu MiG-21.

„Trvám na tom, aby mě tam už v životě nezvali a aby nepoužívali na pozvánce obrázek pomníku,“ dodává Hančl.

Václav Vašek se nařčení, že je prokremelský, ohrazuje. „Za bývalého režimu jsem byl ve vyšetřovací vazbě. Nemám vůbec důvod být prokremelský. Nemám rád Američany, zrovna tak nemám rád Rusy a Číňany, všechny velké národy, všechny velmoci, které si hrají na to, že mají jedinou pravdu,“ říká bývalý stíhací letec a zmiňuje, že na akci s ním nesouhlasil pouze autor památníku.

„Dnes mi zase bude někdo vyhrožovat, že mě bude kriminalizovat za moje názory?“ dodal ještě hlavní řečník.

Nemluvil jsem, to byl signál, říká starosta

Ministryně obrany Jana Černochová pro Seznam Zprávy uvedla, že na vyznění akce, které se účastní zástupci armády, zatím nebyla upozorněna. „Nechám to v pondělí prověřit,“ napsala během neděle redakci.

Starosta Žatce Radim Laibl (ANO) se akce osobně účastnil, ale proslov neměl. „Já už jsem letos řekl, že mluvit nebudu. Možná je to signál,“ vysvětloval s tím, že měl dopředu obavy, aby ho skupina letců do něčeho nezatáhla.

„Za mě jsou žijící letci taková specifická skupina, která mluví svým jazykem a nebere si servítky,“ říká dál starosta a zdůrazňuje, že z proslovu Václava Vaška není patrné, že by někomu fandil – a kritizuje jak současnou vládu, tak i Andreje Babiše.

Podle starosty tak zářijové řečnění u památníku zatím nepřekročilo mez, aby se od akce město distancovalo. „A možná je to z toho důvodu, že toho šéfa letců znám, vystupuje takto hodně na pietách. Kdybych ho neznal, tak bych se možná zarazil.“

Aktualizovali jsme o vyjádření Armády ČR.

Reklama

Doporučované