Hlavní obsah

Vláda prodloužila kontroly na hranicích se Slovenskem, budou ale mírnější

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Hraniční přechod Lanžhot–Brodské.

Reklama

aktualizováno •

Kontroly na česko-slovenských hranicích zavedené kvůli migrační vlně se prodlouží o 30 dnů, budou tak pokračovat zatím do 25. ledna. Zároveň se kontroly zmírní, budou jen namátkové.

Článek

O úpravě režimu na hranicích informoval po jednání vlády ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle dva týdny starého rozhodnutí vlády měly kontroly skončit 26. prosincem. Zavedeny byly v září, podle Rakušana přinesly snížení toku migrantů. O svátcích bude na hranicích sloužit také méně celníků a vojáků, rozhodla dnes vláda.

Česká policie od té doby na hranicích se Slovenskem podle pondělních údajů zajistila 9292 lidí při nelegální migraci a 134 převaděčů. Podmínky pro vstup do ČR nesplnilo 2291 lidí, na Slovensko vrátila 3484 lidí.

Rakušan řekl, že evidentně a prokazatelně se situace díky kontrolám především na východě republiky zlepšila. „Počet zachycených nelegálních migrantů se snižuje, a přestože situace na hranicích ještě není ideální, došlo prokazatelně k výraznému zlepšení. Proto budou kontroly od 27. prosince 2022 pouze namátkové,“ uvedl Rakušan. Policisté při namátkovém výběru podle ministra uplatní své zkušenosti z posledních měsíců.

Kontroly budou nově podle vnitra mírnější a flexibilnější. Sníží se proto i počty policistů, celníků a vojáků, kteří se na nich podílejí. Nadále bude možné místo 80 vojáků povolat nejvýše 40 mužů a žen, u celníků se počet snižuje z 30 na 20.

„Celkový počet nasazených od počátku toho opatření klesl takřka o třetinu. Opatření tak nemá ani takový finanční dopad, jako měl v počátku zavedení,“ uvedl Rakušan.

Cizinci přicházející zejména ze Sýrie využívají Česko jako tranzitní zemi, chtějí přes něj pokračovat do dalších států EU. Cesta vede přes Maďarsko a Srbsko.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme vyjádření ministra vnitra Rakušana a poslední čtyři odstavce.

Reklama

Doporučované