Hlavní obsah

Vltava v Českém Krumlově zůstává na třetím povodňovém stupni

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Velká voda v Českém Krumlově.

Reklama

Hladina Vltavy v Českém Krumlově zůstává stále na třetím stupni povodňové aktivity. Po ránu výška dosahuje 223 centimetrů a od čtvrtečního odpoledne se změnila minimálně.

Článek

Nižší povodňové stupně platí ještě na dalších čtyřech místech na Vltavě. Vyplývá to z aktuálních informací Českého hydrometeorologického ústavu.

Třetí povodňový stupeň pro Vltavu v Českém Krumlově platí od výšky vody 220 centimetrů. Na hranici druhého a třetího stupně se tam bude řeka držet zřejmě ještě několik dní. Ovlivňuje to odtok z lipenské nádrže, který je kvůli dešťům a tání sněhu z minulých dnů navýšený na 90 metrů krychlových za vteřinu.

‚‚Stejné množství vody jako v Českém Krumlově je v řece i na jiných místech pod přehradou. Ale hranice povodňových stupňů si určují obce v závislosti na tom, jak řeka ohrožuje obydlená místa a jaké škody by mohla způsobit,‘‘ řekla ČTK Kateřina Štěrbová z českobudějovického hydrometeorologického ústavu. V Českém Krumlově řeka protéká centrem města a v její blízkosti stojí domy. Českokrumlovská radnice ve středu preventivně zabezpečila kritická místa, rozmístila kolem řeky asi 1000 pytlů s pískem. Od té doby se ale zvýšila hladina řeky jen o několik centimetrů.

Druhý povodňový stupeň na Vltavě na jihu Čech platí ještě ve Vyšším Brodu na Českokrumlovsku. V Březí na Českobudějovicku, Zátoni na Českokrumlovsku a Chlumu na Prachaticku pak hladina překonala nejnižší první povodňový stupeň.

Český Krumlov se proměnil v Benátky. Městem se žene velká voda

Reklama

Související témata:

Doporučované