Hlavní obsah

Volby do Sněmovny by v dubnu vyhrálo ANO, mírně si ale pohoršilo

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Nejvyšší volební preference má hnutí ANO, s velkým odstupem ho následují ODS, Piráti a SPD. Vyplývá to z dubnového volebního modelu agentury Median.

Článek

Pokud by Češi v dubnu rozhodovali o složení dolní komory Parlamentu, nejvíce hlasů – 31 % – by získalo hnutí ANO. Druhá by s 15 % skončila ODS, na třetím místě by se umístili Piráti 10,5 %.

Do Poslanecké sněmovny by se dostalo ještě SPD (8,5 %), STAN (7,5 %) a KDU-ČSL (5,5 %).

Těsně pod hranicí nutnou pro vstup do Sněmovny by se 4,5 % zůstala TOP 09. Statistická odchylka ale v jejím případně činí 0,5 procentního bodu. Shodně – na 4 % – se umístily ČSSD a KSČM.

„Strany aktuální vládní koalice (ODS + TOP 09 + KDU-ČSL + STAN + Piráti) mají v součtu podporu 43 % potenciálních voličů,“ uvedl Median.

Nezakotvenost poloviny voličů

Více než polovina respondentů odpověděla, že si jsou jisti svojí účastí i volenou stranou. Median upozornil, že oproti poslednímu průzkumu jde o nárůst.

Třetina dotázaných má pak jasno o účasti, ale zatím neví, kterou stranu by volila. Účastí ani volenou stranou si není jistých 12,5 % respondentů.

„Vzhledem k nezakotvenosti poloviny potenciálních voličů se podpora stran může i nadále dynamicky měnit,“ uvedli výzkumníci Medianu.

Průzkumu se mezi 1. dubnem a 2. květnem zúčastnil reprezentativní vzorek 1018 respondentů starších 18 let. Statistická odchylka činí u velkých stran plus minus 3,5 procentního bodu, u malých pak plus minus 0,5 %.

Reklama

Doporučované