Hlavní obsah

Vstup pouze bez velkých zavazadel. Vysoké školy zvažují nové opatření

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr školství Mikuláš Bek.

Reklama

Dva týdny po tragické události na filozofické fakultě zvažují vysoké školy nová bezpečnostní opatření. Ministr školství Mikuláš Bek zmínil, že jedním z nich by mohl být zákaz nošení velkých zavazadel do budov.

Článek

Útočník na filozofické fakultě přinesl do školy bez povšimnutí velké množství zbraní. Pravděpodobně ve velkém zavazadle, jak uvedla Univerzita Karlova. Aby něco takového už do budoucna nebylo možné, vysoké školy možná zakážou vnášení velkých kufrů a tašek do svých budov.

Jako jedno z konkrétních opatření to oznámil ministr školství Mikuláš Bek po jednání se zástupci vysokých škol, policie a Ministerstva vnitra.

„Je třeba standardem ve Spojených státech, že nemůžete s sebou na univerzitní půdu přinést velké zavazadlo. Odložíte ho v nějakém boxu nebo hlídané místnosti a nenosíte ho s sebou po budově, tak jako střelec přinesl ty zbraně,“ popsal ministr Bek.

Jde tedy o jedno z opatření, které by se mohlo propsat do provozních řádů vysokých škol, které ho ještě tímto způsobem nevymáhají. Naopak bezpečnostní rámy se při vstupech do jednotlivých budov vysokých škol spíše zavádět nebudou.

„Debata uvnitř Univerzity Karlovy na zavádění bezpečnostních rámů se kloní k tomu, abychom implementovali jiné nástroje zvyšující bezpečnost uvnitř univerzity,“ uvedla po jednání rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková.

Žádná z fakult největší české univerzity se podle jejích informací k zavádění bezpečnostních rámů do dnešního dne nerozhodla.

Vstupy jen na karty?

To jsou ale jen dvě konkrétní opatření, která se i na dnešním jednání mezi zástupci ministerstev, policie a škol projednávala. Dá se očekávat, že nová bezpečnostní opatření se budou zavádět napříč republikou.

„Každá vysoká škola bude muset přistoupit individualizovaně ke konkrétním krokům. Problém je vnímán na každé škole jinak, ve větších i menších městech,“ dodala Králíčková, která je zároveň předsedkyní České konference rektorů.

V České republice je časté, že školní budovy nejsou soustředěné v jednom kampusu, ale budovy jsou rozmístěné na více místech. Do některých je tak vstup jen s kartou nebo čipem, jinam se kdokoliv dostane bez omezení.

Zároveň se hodlají vysoké školy více zaměřit na bezpečnostní školení nebo zavádění informačního systému pro varování. Zástupci některých z nich už navázali kontakt s krajskými policejními ředitelstvími a nová bezpečnostní opatření koordinují.

K tomuto tématu byla sestavena také pracovní skupina, která se poprvé sejde příští středu. Na investice do bezpečnostních opatření mohou být využity evropské peníze z Operačního programu Jan Amos Komenský.

Jednání mezi zástupci ministerstva, škol a policie reaguje na tragickou událost z 21. prosince, kdy po útoku střelce zemřelo 14 lidí a 25 bylo zraněno.

Reklama

Doporučované