Hlavní obsah

Fakulta chce po střelbě zavést tajná tlačítka i unikátní detektor

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Policista hlídkuje na Mánesově mostě v den střelby v budově filozofické fakulty.

Reklama

Filozofická fakulta, kde před třinácti dny hromadně zabíjel jeden ze studentů, se vzpamatovává z tragédie. Ve škole běží opravy poničeného zařízení. Univerzita uvažuje o pořízení detektoru zvuků, které rozpoznají střelbu.

Článek

V hlavní budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, kde 21. prosince střelec zabil 14 lidí, už úřadují zaměstnanci. Provoz se má naplno rozběhnout v únoru se začátkem letního semestru. Mezitím škola opravuje budovu a řeší, jaká bezpečnostní opatření zavede.

„Zejména policejním zákrokem byla poškozena celá řada dveří. Budova je gigantická, jedná se o desítky až stovky poškozených dveří, které se musí opravit,“ řekl pro Seznam Zprávy Otomar Sláma z krizového štábu univerzity. „Ale například již včera v hlavní budově Filozofické fakulty zasedlo vedení fakulty a jednalo o dalších krocích, takže budova se postupně vrací do života. Stejně tak někteří administrativní pracovníci jsou již na pracovišti v hlavní budově.“

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Policejní zásah na Filozofické fakultě.

Štáb zasedl naposledy v pondělí, další setkání naplánoval na úterý odpoledne. Jedním z důležitých témat jsou nová bezpečnostní opatření.

„Od policie jsme ujištěni, že se jednalo o ojedinělý případ, takže studenti se mohou s klidem vrátit do výuky. Mezi opatření, která aktuálně projednáváme, patří plošné nasazení systému Krizového informačního systému, tedy včasného hlášení nenadálé situace, který umožňuje všem postiženým v dané lokalitě rozeslat zprávu s instrukcemi. Loni byl v testovacím režimu, takže plánujeme jeho plošné nasazení v nejbližších měsících,“ dodal Sláma.

Kromě toho vedení jedná o často ojedinělých technických opatřeních pro případ nenadálé události, jako byla tragická střelba 21. prosince.

Detektory zvuků, tajná tlačítka paniky

„Plánujeme bezpečnostní cvičení a zároveň diskutujeme o technických prostředcích, které bychom mohli nasadit. Zatím rozhodnutí nepadlo, ale ve hře jsou rozhlasové systémy, detektory zvuků, které jsou schopny rozlišit třeba tříštění skla nebo střelbu a jsou schopné spustit alarm, a případně tlačítka paniky podobná požárním hlásičům, která spustí skrytý alarm, tedy včasnou informaci o tom, že se něco děje,“ popsal šéf krizového štábu.

Škola zároveň řeší, jak zajistit psychologickou podporu pozůstalým a svědkům střelby.

„Oslovujeme další subjekty, aby mám pomohly udržet personální stav pro další podporu v řádu týdnů. Zároveň spouštíme face-to-face sezení pro studenty z postižených tříd, pro lidi, kteří byli přímo na místě,“ popsal Sláma.

Už nyní podle něj běží vzdělávací sezení pro pedagogy, aby každý z Filozofické fakulty, než nastoupí k výuce, uměl rozpoznat, zda některý ze studentů nepotřebuje psychologickou pomoc. „Aby rozpoznal příznaky psychické nepohody a uměl zareagovat.“

Vyučování by mělo pokračovat se zahájením letního semestru, tedy od února. K obnovení výuky chystá filozofická fakulta akci ‚Měsíc pro fakultu‘ na Palachově náměstí před hlavní budovou.

Vyšetřování potrvá ještě měsíce

Policie mezitím vyhodnocuje rozsáhlou policejní akci, která začala s prvními informacemi o záměru studenta spáchat sebevraždu a pokračovala zásahem v budově fakulty, kde nakonec střelec zavraždil čtrnáct lidí. A pak i sám sebe. Ještě před tím zabil svého otce. A rovněž dvaatřicetiletého muže, který byl v Klánovickém lese na procházce s kočárkem. Zastřelil i jeho dvouměsíční dítě.

„Čekáme na vyhodnocení zásahu, to by mělo být hotové příští týden,“ řekl policejní mluvčí Jan Daněk.

Kromě vnitřního policejního šetření se tragickou událostí zabývá i Generální inspekce bezpečnostních sborů. „V souvislosti se střelbou na filozofické fakultě v současné době analyzujeme veškeré informace, přičemž intenzivně komunikujeme s policií. Dále vyhodnocujeme podněty, které dostáváme od veřejnosti,“ popsala mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

Během zásahu se mezi veřejnost dostaly informace o identitě střelce. Zda GIBS řeší úniky informací od policejního sboru, ale mluvčí na dotaz redakce neprozradila. „Je mi líto, blíže se k tomu vyjadřovat nebudeme,“ dodala.

Policie ukončila sběr důkazů v hlavní budově filozofické fakulty už několik desítek hodin po zásahu. Vyšetřování hromadné střelby a předchozí dvojité vraždy v Klánovickém lese ale není formálně uzavřené.

„Záleží na vyhodnocení důkazů, zda bude potřeba nějaký znalecký posudek a podobně. Určitě to bude trvat ještě měsíce,“ upozornil mluvčí Daněk.

Střelba na filozofické fakultě

Reklama

Doporučované