Hlavní obsah

Jurečkův úřad pořádal vánoční večírek v den střelby na filozofické fakultě

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Reklama

Na Ministerstvu práce a sociálních věcí se v den, kdy při střelbě v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy zemřelo 14 lidí, konal vánoční večírek. Ukončen byl až večer, kdy začínalo mimořádné jednání vlády.

Článek

Střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy se 14 oběťmi je nejtragičtější v historii Česka. Pachatel na místě zabil 13 lidí, čtrnáctá oběť zemřela později v nemocnici. Dalších 25 lidí bylo zraněno.

I přes obrovskou tragédii 21. prosince mělo Ministerstvo práce a sociálních věcí, které je od fakulty vzdáleno dva kilometry, vánoční večírek. Upozornil na to dnes deník Blesk. Ministerstvo na dotaz Seznam Zpráv potvrdilo, že se večírek konal.

„Vánoční setkání se zaměstnanci bylo na tento den plánováno několik měsíců a bylo zahájeno ještě dříve, než na veřejnost začaly přicházet první kusé informace o hrůzném útoku na FF UK,“ uvedl resort ve vyjádření.

Pro připomenutí, v médiích se první informace o střelbě objevily krátce po čtvrt na čtyři odpoledne. V tu dobu už se pachatel pohyboval na ochozu budovy, odkud pokračoval ve střelbě. Během dalších desítek minut už přicházely zprávy o vysokém počtu obětí, které si útok vyžádal.

Akce na ministerstvu však pokračovala až do večerních hodin, jak vyplývá z vyjádření úřadu. Resort uvedl, že ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) se ve stejný den od 21 hodin zúčastnil mimořádného jednání vlády. „Svou kondolenci a účast s pozůstalými ještě předtím vyjádřil například na svých sociálních sítích. Se začátkem jednání vlády bylo setkání ukončeno a lidé se začali rozcházet domů,“ stojí ve vyjádření úřadu, jak bylo vánoční setkání se zaměstnanci předčasně ukončeno.

Resort doplnil, že vánoční setkání dělá proto, aby zaměstnancům poděkoval za jejich náročnou celoroční práci. „Události z toho inkriminovaného dne nás hluboce zasáhly, stejně jako celou zemi. MPSV se připojilo mimo jiné k pietní vzpomínce v rámci dne státního smutku.“

Seznam Zprávy se pokoušejí sehnat reakci ministra Jurečky. Na žádost o vyjádření zatím nereagoval.

Reklama

Doporučované