Hlavní obsah

Desítky milionů za pár dní. Češi znovu ukazují „neuvěřitelnou solidaritu“

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Improvizovaný pomníček v Klánovickém lese.

Reklama

aktualizováno •

Češi mezi sebou za necelý týden vybrali desítky milionů na pomoc obětem tragédie na filozofické fakultě, dalších téměř deset milionů už přišlo do sbírky pro rodinu zavražděných v Klánovicích.

Článek

Po vraždách v Klánovickém lese nebo na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy Češi ve velkém posílají peníze do sbírek určených pro pozůstalé.

Peníze však přitom nepřetržitě proudí nejen na pomoc po tragédiích v Česku, ale Češi zároveň nepřestávají ve velkém podporovat i akce, jež shromažďují prostředky, které zamíří na obranu Ukrajiny před ruskou agresí. Například nejnovější akce usiluje o nákup obří zásilky dronů a po pár dnech má na kontě přes dva miliony.

Seznam Zprávy připravily přehled aktuálních sbírek, do kterých během svátků z celé země mířila obrovská vlna podpory.

Pomoc rodině obětí střelby z Klánovic

Komunita z Klánovic na Štědrý den založila sbírku pro pozůstalé po dvou zavražděných z Klánovického lesa. Každou minutou lidé posílají další peníze. Někteří nechávají i vzkazy jako například „Buďte silní!“ nebo „Moc na vás myslíme!“.

K dnešnímu dni se vybralo více než 9,5 milionu korun. Původní cíl sbírky byl přitom 512 000 korun. Nejčastěji lidé přispívají stokoruny nebo tisícové částky. Někteří dárci přispěli například deset tisíc korun.

Simona Patelisová z portálu Znesnáze21 pro Seznam Zprávy uvedla, že sbírka pro rodinu obětí střelby z Klánovického lesa byla založena z iniciativy přátel rodiny s jejím písemným souhlasem.

„Nebyl to snadný krok obzvlášť pro rodinu, ale to, jaká se strhla vlna solidarity a jak moc chtějí lidé pomoci, je neuvěřitelné. Ve sbírce Znesnáze21 je mnohonásobně více, než se předpokládalo. Lidé chtějí především rodinu v těchto nejhorších chvílích jejich života, které prožívají, alespoň nějak podpořit. Z naší zkušenosti, když pak klient tu podporu vidí, tak to opravdu neuvěřitelně umí pomoci,“ napsala ve vyjádření pro Seznam Zprávy.

Nebyl to snadný krok obzvlášť pro rodinu, ale to, jaká se strhla vlna solidarity a jak moc chtějí lidé pomoci, je neuvěřitelné.
Simona Patelisová, komunikace a média Znesnáze21

Patelisová také doplnila, že tým sociálních pracovníků vždy s každým klientem řeší účel a potřeby a podle toho se i sepíše smlouva a vyplatí daná částka.

„V tuto chvíli nevíme, kdy finance budou vyplaceny přesně, ale předpokládáme, že postupně a bude namístě uhradit v první řadě psychologickou pomoc, terapie a posléze se bude řešit i pomoc materiální, pomoc s bydlením,“ upřesnila.

Sbírky po střelbě na filozofické fakultě

Sbírek na pomoc pozůstalým a přeživším po střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy je hned několik. Asi nejvíce peněz lidé zatím poslali na Nadační fond Univerzity Karlovy.

Peníze lidé posílají od 21. prosince a k dnešnímu dni je na webu univerzity informace, že přispělo téměř 40 tisíc lidí a vybralo se zatím více než 48 milionů korun.

„O rozdělování prostředků z nadačního fondu se bude jednat v novém roce. Přispívat lze stále,“ napsal ve vyjádření pro Seznam Zprávy mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek.

Na webových stránkách je uvedeno, že sbírka je na podporu rodin obětí, pedagogů a studentů zasažených střelbou na Filozofické fakultě UK a že veškeré vybrané prostředky budou použité na adresní pomoc zasaženým tragédií.

Sbírek je ale mnohem víc. Například Masarykova univerzita v Brně vybrala zatím 800 tisíc korun. Vybraná částka bude předána rektorce Univerzity Karlovy Mileně Králíčkové začátkem roku 2024 k využití pro potřeby osob zasažených útokem na filozofické fakultě.

„Začátkem příštího týdne se dohodneme, jak dlouho sbírka potrvá, pravděpodobně to bude do půlky ledna. Dar předáme Univerzitě Karlově, která bude nejlépe vědět, jak s financemi naložit,“ uvedla vedoucí oddělení komunikace rektorátu Masarykovy univerzity Simona Polcarová.

Lidé přispívají na pomoc obětem střelby na filozofické fakultě také na portálu Znesnáze21, kde je vybráno více než šest milionů korun.

„Vybrané prostředky budou využity na psychologickou pomoc, materiální pomoc a pomoc při rekonvalescenci a fyzioterapii zraněným, další potřeby budeme řešit v nejbližších dnech s Filozofickou fakultou UK a pozůstalými,“ píše se na webových stránkách, jak budou peníze využité.

Helikoptéra pro Ukrajinu

Lidé koncem roku posílají peníze i na projekty zaměřené na pomoc Ukrajině. Iniciativa Dárek pro Putina plánuje opět podpořit ukrajinskou armádu vrtulníkem Black Hawk. Celkem bude stroj stát 105 milionů, zatím se vybralo 24 milionů korun. K 28. prosinci přispělo více než osm tisíc lidí.

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Vrtulník Sikorsky UH-60 Black Hawk v listopadu přistál na pražské Letné, kde si ho pak přišly prohlédnout desítky lidí.

„Helikoptéru jsme pojmenovali Čestmír a chceme ji vyslat co nejdříve do boje. V naší vůbec největší kampani se snažíme nejen získat jeden stroj, ale upozornit všechny, že Ukrajina nutně potřebuje moderní letectvo pro obranu nás všech před ruskou invazí,“ uvedli pořadatelé sbírky na webu.

Už dříve iniciativa pořídila a předala ukrajinské armádě například raketomet RM-70, nazvaný Přemysl, za 50 milionů korun nebo tank T-72 Avenger, pojmenovaný Tomáš, za 30 milionů.

Deset tisíc dronů pro Ukrajinu

Krátce před Vánoci odstartovala také další nová sbírka na pomoc ukrajinské armádě s obranou své země. Organizuje ji spolek s názvem Skupina D, který chce vybrat peníze na deset tisíc dronů pro Ukrajinu. Zakladatelem a předsedou spolku je herec Ondřej Vetchý, mezi další zakladatele patří například bezpečnostní analytik Milan Mikulecký.

Čestným předsedou spolku je pak náčelník generálního štábu Karel Řehka. „Pokud chceme ukrajinské obraně opravdu účinně pomoci, jsou na míru připravené a technicky sofistikované drony Nemesis nejlepší volbou. K dodávce zajistíme i školení obsluhy a technickou podporu,“ píše se na webových stránkách.

Lidé poslali během pár dní miliony korun, k 28. prosinci je na účtu sbírky částka 2 796 526 korun. To podle webových stránek odpovídá ceně 279 dronů.

Reklama

Doporučované