Hlavní obsah

Vydavatelské asociace vystoupily proti velké mediální novele

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Česká televize by zvýšením poplatků mohla získat až 1,4 miliardy korun navíc. Ilustrační foto.

Reklama

Zástupci tuzemských vydavatelů požadují odbornou diskuzi ohledně financování veřejnoprávních médií. Kritizují, že růst televizních a rozhlasových poplatků nebyl s mediálním sektorem projednaný.

Článek

Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR) a Unie vydavatelů se ohradily proti způsobu, jakým politici představili takzvanou velkou mediální novelu.

Její součástí je i plán na zvýšení televizního a rozhlasového poplatku. Podle vydavatelů ovšem chystaná změna na 160, respektive 55 korun měsíčně vychyluje rovnováhu mezi komerčními a veřejnoprávními vydavateli zpravodajství.

„Musíme bohužel konstatovat, že takto významnému navýšení rozpočtu veřejnoprávních médií nepředcházela potřebná diskuze, do které by byly zahrnuty také odborné asociace zastupující poskytovatele zpravodajského obsahu. Tyto organizace jsou přitom s veřejnoprávními médii v trvalém konkurenčním postavení,“ píší zástupci organizací ve společném stanovisku. Přidali se tak ke kritice Asociace komerčních televizí.

Členem SPIR je i Seznam.cz, majitel Seznam Zpráv. Dále namátkou FTV Prima, TV Nova, Mafra, Vltava Labe Media nebo Vodafone Czech Republic.

Vydavatelé zmiňují, že – na rozdíl od veřejnoprávních – podléhají soukromá média tržním principům a o své příjmy musejí soutěžit na trhu. Díky úpravě zákona by Česká televize mohla získat navíc 1,4 miliardy korun, Český rozhlas pak 600 milionů.

„Ve spojení s kontinuálním přesunem působení veřejnoprávních médií do internetového prostředí a navrhovaným rozšířením výjimek z umisťování online reklamy, která je pro financování médií zcela stěžejní, se proto obáváme, že by navržené úpravy mohly mít v důsledku velmi negativní dopad na soukromoprávní média, která tvoří nezbytnou součást mediálně-informační scény,“ stojí ve stanovisku.

Vydavatelé proto s předloženým návrhem novely kategoricky nesouhlasí a žádají o jeho stažení z legislativního procesu. Na zákonu se během září shodla vládní koalice. Poplatky by se mohly zvýšit od roku 2025.

Reklama

Doporučované