Hlavní obsah

Útrata i deset tisíc. Lidé se zásobují, říkají prodavači výrobků s HHC

Foto: Unsplash, Seznam Zprávy

Zákaz HHC by měl začít platit v příštím týdnu.

Reklama

Z pultů většiny obchodů v centru Prahy už produkty s HHC zmizely. Zákaz látky začne platit už příští týden, a proto se jich už většina obchodníků stihla zbavit. Neprodané kusy vrátili výrobci, nebo nechali zlikvidovat ve spalovně.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Při cestě z Malé Strany přes Karlův most až na druhý břeh řeky by vám na spočítání obchodů, které prodávají produkty z konopí, nestačily ani prsty na obou rukách. Na prodejny laděné do zelených barev a se znakem marihuany ve výloze tu člověk narazí takřka na každém rohu.

Odpověď na dotaz, zda ještě prodávají výrobky s HHC, je ale v naprosté většině zamítavá. Někteří říkají, že už veškeré zásoby vyprodali. Jinde se setkávám s překvapenými obličeji prodavaček, které měly za to, že zákaz platí už od 1. března.

Ceny padají o desítky procent

Obchody, kde v pátek před polednem HHC ještě sehnat lze, nachází reportérka Seznam Zpráv jen dva, a v obou případech je znát, že rozprodávají poslední zásoby.

Zákazníky lákají na nižší ceny nebo speciální akce jako 1+1 zdarma – někteří šli s cenou dolů o desítky procent. „Tenhle týden jsou tržby obrovské,“ říká jedna z prodejkyň. Nejvyšší útrata přesahovala deset tisíc. „Je opravdu znát, že se lidé zásobují,“ dodává.

To, že si řada zákazníků v posledních dnech nakupuje produkty do zásoby, potvrzují i e-shopy. Stejně jako kamenné obchody, i většina online prodejců navíc ve snaze rozprodat zásoby nabízela v posledních dnech výrobky za mnohem nižší ceny.

„Spustili jsme obrovské výprodeje se slevami kolem 50 až 90 %, a to na e-shopech i ve všech našich kamenných prodejnách,“ přibližuje Jakub Juha, jednatel firmy Happy CBD, která čítá celkem sedm obchodů, dva e-shopy a vedle toho i vlastní výrobu. HHC produkty podle něj dosud tvořily přibližně 50 až 60 % obratu.

Co nejvíc vyprodat a zbytek spálit

I přestože se podle Juhy podařilo hodně zboží vyprodat, poměrně velká část skladových zásob jim zůstala. S likvidací produktů jim nyní pomáhá odborná firma, která likviduje nebezpečný odpad. Zbytek výrobků tak skončí ve spalovně.

Na tom, že by se měly látky HHC, HHC-O a THCP zakázat, se vláda shodla teprve před necelým měsícem. Rozhodnutí bylo reakcí na případy, kdy se potravinami s obsahem těchto látek otrávilo několik dětí.

Více o rizicích spojených s HHC zde:

Podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila by měl zákaz vejít v platnost už v půlce příštího týdne.

I někteří prodejci, kteří začali situaci řešit s předstihem, nicméně tápali, jak se produktů vlastně zbavit. Řešit to musela i Monika Formanová, která spravuje 28 maloobchodních prodejen ve východočeském regionu. Stejně jako další trafiky a obchody s potravinami, i oni prodávali květy a elektronické cigarety s obsahem HHC.

„Volala jsem na všechny strany od Státní zemědělské inspekce až po krajskou hygienickou stanici a nikdo žádné informace neměl. Řekli mi, ať se obrátím na Ministerstvo zdravotnictví. Když jsem tam poprvé volala, tak mi dali e-mail na právní oddělení, ani ne telefonní číslo, tam jsem také psala a dodnes se mi nikdo neozval,“ říká Formanová.

„Přehodíme problém na výrobce“

Ministerstvo zdravotnictví na dotaz Seznam Zpráv následně sdělilo, že doporučuje, aby byly látky likvidovány ve spalovnách nebezpečného odpadu.

„A to jak v případě látek a přípravků, které mají v držbě podnikající fyzické osoby a právnické osoby, tak i těch, které mají v držbě fyzické osoby. Jedná se o návrh postupu z předběžné opatrnosti, kdy látky, které budou zařazeny do kategorie návykových látek a mají potenciál ohrozit zdraví, by neměly zůstávat volně v komunálním odpadu či ve sběrném dvoře,“ uvedl mluvčí resortu Ondřej Jakob.

Vědci z VŠCHT začali pracovat na testech, které budou odhalovat HHC u řidičů:

Formanové se nakonec podařilo domluvit s výrobcem na tom, že si vezme zbylé zásoby zpátky. „Ale jde o to, že my ten problém jen přehodíme zpátky k nim, protože budou od pondělí řešit to samé, co řešíme teď my,“ přibližuje situaci z pozice prodejce.

Všeho se zbavil, přesto má obavy

Juhn z Happy CBD navíc upozorňuje na to, že i přesto, že už prodej produktů zastavili, strach z případné kriminalizace zůstává. „My už tady máme HHC úplně pozastavené a likvidujeme ho, ale co s balíky, které například už byly odeslané, budou někde ležet na výdejním místě a pak se vrátí zpátky na firmu. Je to neřešitelné. I přestože my jsme všechno z naší firmy zlikvidovali do kapičky. Tak najednou se nám vrátí něco, co je na seznamu zakázaných látek,“ obává se.

Mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík nicméně obavy prodejce vyvrací. „Předpokládám, že zrovna toto se velmi dobře vysvětlí. K takovým případům se přistupuje ad hoc a tohle je zrovna situace, která je úplně bez problémů,“ sdělil Moravčík.

Standardně pak bude policie k HHC přistupovat stejně jako k marihuaně.„ Zákon stanovil, že je to látka na úrovni marihuany, jelikož je podobná účinky i způsoby užívání, takže k tomu budeme přistupovat stejně,“ říká Moravčík. „A česká veřejnost ví, jakým způsobem může a nemůže držet marihuanu, takže tohle bude úplně stejné,“ dodal policejní mluvčí.

Vobořil: Pro konzumenty milost

Pokud policie zadrží množství, které bude kvalifikováno jako malé, jedná se z pohledu zákona o přestupek a dotyčnému hrozí pokuta do výše 15 tisíc korun. Případy, kdy půjde o množství větší než malé nebo prodej zakázané látky, už budou kvalifikovány jako trestný čin, za který hrozí až osm let odnětí svobody.

„Myslím, že řada lidí to vnímá tak, že je to jejich problém, že do takové věci neměli vůbec jít. Taková nálada kolem toho je. Není tam moc velká empatie,“ komentuje situaci prodejců Vobořil.

„Na druhou stranu to musíme řešit, protože nechceme lidi ve vězení. Já jsem kvůli tomu byl i v prezidentské kanceláři, mluvil jsem o tom, že najednou tady hrozí tisícovky lidí, kteří by mohli skončit v trestním řízení, případně ve vězení, a že to mohou být běžní uživatelé,“ dodává Vobořil.

Pro tyto případy navrhoval zvážit udělování milostí.

Reklama

Doporučované