Hlavní obsah

Komentář: Gumoví medvídci volají po trhu s konopím

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: Shutterstock.com

Bonbony s obsahem HHC, ilustrační snímek.

Reklama

HHC: hra bez pravidel. THC: kriminalizace drobných pěstitelů. Ani jedno není správné, poptávku po měkkých drogách by měl stát v první řadě řešit regulovaným trhem.

Článek

Komentář si také můžete poslechnout v audioverzi.

Policisté z obvodního oddělení Karlovy Vary-Rybáře prověřují případ otravy několika žáků základní školy. Předávkovali se želé bonbony s obsahem HHC, což je kanabinoid vyskytující se v konopí. Látka HHC není v Česku zakázaná a dá se koupit například v pouličních prodejních automatech.

Karlovarská krajská nemocnice na facebooku napsala, že „od počátku roku eviduje pět případů předávkování dětí a mladistvých volně dostupným doplňkem stravy s obsahem HHC (převážně v podobě gumových medvídků) a nesčetně případů u dospělých. U takto intoxikovaných pacientů dochází po požití k poruchám vědomí, které mohou trvat 24-48 hodin, výkyvům nálad, agresi či nevolnostem.“

Tohle není nějaká specialita Karlovarska. Národní koordinátor pro protidrogovou politiku Jindřich Vobořil v tiskové zprávě upozornil, že „na trhu se objevují bonbony a cukrovinky s obsahem psychoaktivních látek, na které se zatím nevztahuje žádná právní norma. Umožněn je tak jejich nekontrolovaný prodej v jakékoli podobě, neověřené kvalitě a bez omezení jakémukoli zákazníkovi, tedy i nezletilým.“

„Konzumace těchto výrobků, často s obsahem kanabinoidů ve vysoké koncentraci, může být riziková vzhledem k možné silné a neočekávané intoxikaci kvůli pomalému vstřebávání aktivních látek, jejich prodlouženému působení nebo obtížím kontrolovat průběh intoxikace po požití,“ sdělil státní protidrogový expert. To je vážná věc. Mohla z toho být zpráva číslo 1.

Ano, zmíněným citátem a funkcí jeho autora jsme se od „doplňků stravy“ a barevných medvídků „silných jako grizzly“ (jak uvádí příslušný e-shop) přesunuli na patřičněji pojmenované území - k drogám. Realita kolem volně prodávaných „bonbonů“, před kterými musí občany varovat národní protidrogový koordinátor, je nebezpečná i absurdní.

Tak například. Obchod s výrobky s HHC stát nereguluje. Daňoví poplatníci státu se zato skládají na „regulaci“ vedlejších účinků tohoto obchodu (zdravotnictví, policie, viz výše). Obchodníci s HCC pravděpodobně státu platí daně (čím více HHC prodají, tím vyšší). Ovšem státní protidrogová autorita volá: bacha, nekupujte to!

Podobné paradoxy se dají lehce vystopovat i u jiných legálních drog. Na prvním místě alkoholu. Jenže ten je naopak z dobrých důvodů regulovaný podrobně a celkem striktně, tedy kromě spotřební daně z tichého vína a medoviny.

O své vůli se lze předávkovat alkoholem stejně jako HHC bonbony - až na to, že to první může mít i své právní následky, protože alkohol je legální jen za daných podmínek. Kdežto to druhé je může mít jen stěží, protože psychoaktivní cukrovinky se zobou v šedé zóně. Kdyby někdo zavinil nehodu jsa intoxikován medvídky, asi by to žádné „ohrožení pod vlivem návykové látky“ být nemohlo.

Jak upozorňuje koordinátor Vobořil: Konzumace „bonbonů“ se lehce může vymknout kontrole, protože pro většinu lidí jde o málo známou a málo vyzkoušenou, zato právě proto speciálně pro děti lákavou záležitost. Na otázku „Kolik medvídků mohu sníst?“ prodejce radí „Stoprocentně doporučujeme začít na jednom kousku. Na základě toho člověk pozná, jestli ho jeden medvídek uspokojí, a případně může příště přidat.“ To snad působí logicky - ale s obecným povědomím, že po jednom malém pivu bývá člověk plně při smyslech, kdežto po pěti dvanáctkách už moc ne, se taková spotřebitelská rada nedá srovnávat.

Absurdita se týká i samotného konopí. Tedy THC a HHC, to druhé je stejně tak psychoaktivní derivát toho prvního. HHC se vesele (doslova, viz pastelové barvy cukrovinek) prodává. Kdežto kvůli THC policie pase nejen po pěstírnách a překupnících, ale i drobných pěstitelích, a pak se tím v tiskových zprávách chlubí.

„Dvaatřicetiletý muž pěstoval na dvorku u domu bez příslušného oprávnění deset kusů rostlin konopí v různé fázi růstu od 20 do 190 centimetrů. Tyto rostliny měl dále v úmyslu zpracovat a usušit za účelem výroby marihuany.“ Nebo: „Během středy 20. září 2023 ‚sklidili‘ jičínští obvodní policisté úrodu na třech zahrádkách v různých částech Jičína. Policisté zajistili u třech různých pěstitelů celkem devět kusů vzrostlých rostlin konopí.“

Co s tím vším? Špatně je obojí, HHC bez pravidel i soustavně kriminalizovaná THC. Řešení, nebo alespoň východisko, je přitom v obou případech stejné: regulovaný trh. U marihuany jistě regulovaný víc než u medvídků. V jejich případě se zatím hraje bez pravidel, kdežto v tom druhém jsou pravidla špatně formulovaná a přežitá, přesto rukou zákona vymáhaná. Proto byl šéfredaktor Legalizace odsouzen za trestný čin šíření toxikomanie časopisem. Zatímco psychoželé se může šířit (a cumlat), jak je komu libo. Divné, hloupé.

Reklama

Doporučované