Hlavní obsah

„Vystrašení lidé vybíhali na ulici.“ Jihočeši popisují čtvrteční zemětřesení

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Seizmografy ve čtvrtek na Písecku zaznamenaly zemětřesení o síle 3,9 stupně. Obyvatelé jižních a středních Čech popsali pro Seznam Zprávy, jak vnímali neobvyklou situaci.

Článek

Článek si můžete také poslechnout v audioverzi.

Paní Libuše žije v jihočeském městě Mirovice na Písecku. Zemětřesení zaznamenala v 11:45. Zkušenost to pro ni byla podle jejích slov velmi nepříjemná.

„Byl to mžik. Taková rána, jako kdyby vám někdo naboural do baráku, a hučelo to, jako kdyby pod okny jel bagr. Škody na domě nemám. Všichni jsme vyběhli na ulici,“ popisuje, jak událost ve čtvrtek dopoledne vnímala.

„Bylo to strašně nepříjemné, člověk nevěděl, co se děje. Báli jsme se, jestli někde nebouchl plyn, protože to šlo z podzemí,“ dodala pro Seznam Zprávy.

Podle Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR šlo na české poměry o středně silné zemětřesení. Síla 3,9 stupně není v republice častá. Ohnisko bylo zhruba 18 kilometrů pod zemí v 11:41 u Mirotic na Písecku.

Padla tady velká rána, začaly se třást baráky, okna. Lidé byli vystrašení, vybíhali na ulici, nevěděli, co se děje.
Martina Mikšíčková, starostka města Mirotice

Starostka Mirotic Martina Mikšíčková (SNK města Mirotice) popsala stejné zkušenosti jako seniorka z nedalekých Mirovic.

„Padla tady velká rána, začaly se třást baráky, okna. Lidé byli vystrašení, vybíhali na ulici, nevěděli, co se děje. Nikdo nás nekontaktoval, co se děje, takže jsme si zjistili informace, že proběhlo zemětřesení. Nikdo z občanů nehlásil žádné škody,“ řekla.

Lidé mysleli, že jedou tanky

Otřesy zaznamenali lidé rovněž ve Starém Rožmitále. „Dnes přibližně v 11:43 jsme prožili zemětřesení o síle 3,9. Podle evropského seizmologického centra se epicentrum nacházelo pod Miroticemi půl hodiny vzdálených od Rožmitálu. Geofyzikální ústav Akademie věd ČR sdělil, že na české poměry šlo o středně silné zemětřesení,“ uvedli na zdejší obecní facebookové stránce. „Hlučný rachot, jako kdyby ve Starém Rožmitále přejel po kostkách na mostě tank nebo se z valníku těsně pod oknem sesuly cihly, trval asi tři sekundy.“

Zemětřesení postřehli i v Bohutíně. „Třásl se celý dům, myslela jsem, ze mám halucinace,“ uvedla na facebooku Martina Skřivánková.

Podobně jako další obyvatele ji jako první napadlo, že obcí projíždějí tanky.

Otřesy cítili lidé od Blatné na Strakonicku až po Vimperk na Prachaticku.

Pro Jihočeský kraj jde o nepříliš častý jev. Zemětřesení bývá nejčastěji na Karlovarsku.

„Otřesy zaznamenáváme i na Ostravsku. V případě dnešního místa nemůžeme říci, že to je překvapivé, ale rozhodně to není tak běžné,“ řekl ČTK Jakub Klicpera z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR.

Na jihu Čech podobný jev odborníci zaregistrovali naposledy před více než deseti lety. V lednu 2012 geofyzikální ústav evidoval otřesy v Českém Krumlově o síle 2,4 stupně. Letos v únoru se v Jistebnici na Táborsku vyskytlo mikrozemětřesení s magnitudem 0,6.

V České republice se větší zemětřesení vyskytlo naposledy loni v listopadu. Seizmografy na Chebsku tehdy zaznamenaly otřes o síle 3,25 stupně.

Reklama

Související témata:

Doporučované