Hlavní obsah

Seizmografy na Písecku zaznamenaly zemětřesení o síle 3,9 stupně

Foto: Geofyzikální ústav Akademie věd ČR

Pro Jihočeský kraj jde o ne příliš častý jev. Zemětřesení bývá nejčastěji na Karlovarsku. Ilustrační foto.

Reklama

Ohnisko zemětřesení bylo zhruba 18 kilometrů pod zemí v 11:41 u Mirotic na Písecku. Lidé však mohli otřesy pocítit i v okruhu několika kilometrů.

Článek

Seizmografy na Písecku ve čtvrtek zaznamenaly zemětřesení o síle 3,9 stupně. Podle Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR šlo na české poměry o středně silné zemětřesení.

„Jedná se o otřesy, které by neměly způsobit prakticky žádné škody. Síla 3,9 v celosvětovém měřítku nepředstavuje nic výjimečného, ale na české poměry je to relativně vzácné. Hloubka epicentra 18 kilometrů je dvojnásobná v porovnání s otřesy, které se objevují v západních Čechách. Čím je epicentrum hlouběji, tím méně se to projeví na povrchu,“ řekl Jakub Klicpera z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR.

Podle ohlasů veřejnosti na sociálních sítích zemětřesení zaznamenali od Blatné na Strakonicku až po Vimperk na Prachaticku.

V Miroticích na Písecku, u nichž bylo ohnisko, podle starostky Martiny Mikšíčkové (SNK města Mirotice) zřejmě žádné škody nejsou. „Obcházíme domy a kontrolujeme situaci. Zatím jsme nic nezjistili, ale nemůžeme vyloučit, že časem se případné škody objeví,“ řekla ČTK Mikšíčková. Dodala, že otřesy trvaly pár vteřin. „Uslyšeli jsme ránu a dunění a chvěla se okna. Nebylo to vůbec příjemné, protože nikdo nevěděl, co se děje,“ uvedla.

Pro Jihočeský kraj jde o ne příliš častý jev. Zemětřesení bývá nejčastěji na Karlovarsku. „Otřesy zaznamenáváme i na Ostravsku. V případě dnešního místa nemůžeme říci, že to je překvapivé, ale rozhodně to není tak běžné,“ podotkl Klicpera.

V České republice se větší zemětřesení vyskytlo naposledy loni v listopadu. Seizmografy na Chebsku tehdy zaznamenaly otřes o síle 3,25 stupně.

Reklama

Související témata:

Doporučované