Hlavní obsah

Vzácná nemoc ohrožuje rodičky. Nenechte se odbýt, vyzval ženy lékař

Foto: Natalia Deriabina, Shutterstock.com

Nemoc je poměrně vzácná, zato závažná. Ilustrační foto.

Reklama

Trombotická mikroangiopatie je poměrně vzácné onemocnění, které ohrožuje ženy v těhotenství nebo těsně po porodu. Lékařům ze Všeobecné fakultní nemocnice se ho nedávno podařilo popsat a našli způsob, jak jej efektivně léčit.

Článek

Nemoc byla pro odborníky dlouhou dobu záhadou.

Ročně se projeví u několika málo pacientek, velká část gynekologů a porodníků s ní proto nemá zkušenosti.

Objevuje se navíc náhle, správná léčba je proto stěžejní. A pokud ji pacientky nedostanou, v 80 procentech případů zemřou.

Nejdůležitější je podle lékařů z VFN včasné rozpoznání příznaků a multioborová péče.

Během onemocnění vzniká krevní sraženina. Pacientky si proto často stěžují na různorodé bolesti, je tedy složitější nemoc detekovat. Bez okamžité pomoci ovšem dojde k selhání orgánů.

Špička ledovce

Byť jsou projevy nemoci náhlé, její vývoj je podle lékaře VFN Michala Kouckého dlouhodobý a je patrně podmíněn genetikou. „To, co vidíme na konci, je pouze špička ledovce,“ řekl v úterý novinářům.

Podle něj si řada odborníků vykládá projevy nemoci banálně – zaměňuje je za chřipku, virózu či jiná onemocnění.

„Nesmíte se nechat odbýt,“ vzkázal Koucký ženám s tím, že to, zda je vše v pořádku, nebo může jít o závažnější problém, lze určit na základě jednoduchých krevních testů. Pokládá proto za důležité, aby se o onemocnění mluvilo, a informace se tak dostaly do širšího povědomí.

Jen osvěta ale podle lékařů nestačí a důležitá je mezioborová spolupráce. „V prosinci k nám byly přivezeny dvě maminky. Právě díky spolupráci kolegů z jiných oborů se nám povedlo je zachránit,“ přiblížil přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky VFN David Cibula.

Onemocnění je komplikované a lékaři musí sdílet poznatky a spolupracovat, aby byla pacientkám poskytnuta správná péče.

Pocit, že orgány vyskočí z těla

Jednou ze zmíněných pacientek byla dvaatřicetiletá Sabina. „Měla jsem pocit, že mi orgány vyskočí z těla. Ta bolest byla nepopsatelná,“ popsala moment, kdy se jí projevily příznaky.

Už dříve porodila zdravé dítě, tehdy se ale těhotenství obešlo bez komplikací. Až do prosince vše probíhalo podle plánu i u druhého očekávaného potomka. Potíže se objevily náhle a Sabina skončila v nemocnici, kde ji lékaři stabilizovali.

Ten samý den císařským řezem přivedli na svět dítě, v nemocnici ale Sabina strávila bezmála další tři týdny.

Povědomí o nemoci prý do té doby neměla. „Nechápala jsem to, celé těhotenství jsem byla úplně v pohodě,“ svěřila se.

Reklama

Související témata:

Doporučované