Hlavní obsah

Z lékáren se ztratily léky za 66 milionů. Nejspíš skončily v zahraničí

Foto: Profimedia.cz

Z evidence zmizely léky za desítky milionů. Podle lékového ústavu jsou ale ztráty nejspíš ještě vyšší.

Reklama

aktualizováno •

Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) se mimo evidenci dostalo přes 130 tisíc balení léčiv. Mimo lékárny skončily léky na cukrovku, astma, epilepsii, vysoký krevní tlak a mnoho dalších onemocnění.

Článek

Inspektoři lékového ústavu na nelegální vyvádění léků ze systému narazili během pravidelných kontrol. Podle ředitelky Ireny Storové odhalili, že se z dodavatelského řetězce ztrácí přípravky vázané na lékařský předpis.

Šlo o preparáty, které potřebují například pacienti s diabetem, onkologickými onemocněními, vysokým cholesterolem, vysokým krevním tlakem, astmatem, epilepsií či chronickou obstrukční plicní nemocí.

„Kontroly odhalily 14 případů, kdy si provozovatelé lékáren objednali léčivé přípravky, ale po dodání do lékárny je nezavedli do evidence skladových zásob, příjmu či výdeje léčivých přípravků. Tímto způsobem se přípravky ztrácí z řetězce a nedostávají se k českým pacientům. Toto může ohrožovat dostupnost léčiv v České republice,“ uvedla Storová během středeční tiskové konference.

V případech, které už SÚKL pravomocně potrestal, se mimo evidenci dostalo víc než 130 tisíc balení registrovaných léčiv, a to v hodnotě okolo 66 921 000 korun.

„Bohužel tato částka není konečná a máme signály, že jsou tato odhalení jen začátkem a počty balení i cena mohou být možná i dvojnásobné nebo ještě vyšší,“ míní Irena Storová.

Podle ústavu je důvodné podezření, že se jedná o nelegální organizovanou činnost s cílem vyvézt přípravky do zahraničí. Jedná se totiž o léčiva, která se v minulosti prokazatelně z republiky nelegálně vyvážela.

Pokud jde o dětské léky na horečku Nurofen či některá antibiotika, tedy léky, které v posledních měsících na trhu chyběly, podle ředitelky ve 14 odhalených případech nefigurovaly. Pokud jde o další ještě běžící případy, nelze ale vyloučit, že se nelegální vyvádění z trhu týkalo i jich.

Léky až za 17 milionů

Inspektoři ústavu mimo jiné narazili na případ, kdy se provozovateli během 13 měsíců z lékáren ztratilo víc než 31 tisíc balení léčiv asi za 17,5 milionu korun. „Tento způsob porušování zákona se týká především léků vázaných na lékařský předpis, které jsou v zahraničí dražší než v České republice. U nás je totiž cena regulovaná,“ dodala Irena Storová.

Ústav podle ní dál nedostatky ve vedení evidence skladových zásob kontroluje a trestá. Celkem už udělil pokuty za víc než 10,5 milionu korun. Kromě toho navrhuje upravit zákon, aby bylo možné udělovat vyšší sankce a v krajním případě provozovateli lékárny zakázat činnost.

„Kontroly, které se zaměřily na tuto činnost, započaly už v roce 2019, subjekty ale bohužel využívají všechny nástroje, aby se řízení prodlužovala, podána jsou nyní ještě tři odvolání,“ dodala šéfka ústavu.

Komora: zakročit se mělo dřív

Na informace státního ústavu ještě ve středu reagovala Česká lékárnická komora (ČLnK). Také ona nelegální činnost některých provozovatelů lékáren odsoudila. Zároveň ale upozornila, že s ní v dané věci SÚKL doposud nespolupracoval.

„ČLnK sama opakovaně nabízela Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv pomoc při odhalování těchto praktik a současně žádala, aby Státní ústav pro kontrolu léčiv poskytoval komoře dostatečné podklady pro to, aby mohla vést disciplinární řízení s těmi svými členy, kteří se na nelegální činnosti podílejí. V takto vážných případech by mohli být obvinění i vyloučeni z komory, čímž by přišli o možnost vykonávat své povolání. SÚKL této nabídky ČLnK zatím nikdy nevyužil a nepředal údaje umožňující zahájit disciplinární řízení,“ uvedla mluvčí komory Michaela Bažantová.

Kromě toho se komora pozastavila nad tím, že dosud nebyla navržena změna zákona o léčivech, která by ústavu umožňovala účinnější odhalování a trestání nezákonných vývozců léků. A to i přesto, že jde o letitý problém. Návrh na navýšení pokut vnímá jako rezignaci na skutečnou snahu řešit jádro problému.

„Neboť jde o pokutu za přestupek spočívající v neplnění povinnosti vedení řádné evidence léčivých přípravků v lékárně, nikoliv za přestupek spočívající v nezákonném vývozu léků,“ dodali lékárníci s tím, že se pouhý veřejný apel na zastavení nelegální činnosti, který ve středu prohlásila ředitelka SÚKL, míjí účinkem.

Komora řešení vidí výlučně v účinné změně zákona o léčivech, v lepším využití dat o distribuci léčivých přípravků, jež má SÚKL k dispozici, či ve zlepšení důsledné kontrolní činnosti ze strany ústavu.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme vyjádření lékárnické komory.

Reklama

Doporučované