Hlavní obsah

Za obří billboard bez povolení firma inkasuje miliony. Praha dostává drobné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Billboard se nachází na lukrativním místě, denně ho míjí tisíce aut jedoucích centrem města po pražské magistrále.

Reklama

Firma před soudem sama odhalila, kolik na pronájmu billboardu vydělává. Je to výrazně víc, než kolik platí městské části za pronájem pozemku, na kterém konstrukce stojí.

Článek

Megabillboard s LED osvětlením společnosti Media Channel stojí přímo u pražské magistrály nedaleko hlavního nádraží. Stavba sama o sobě budí silné emoce: jak podrobně popsal Deník N, podle názoru policie, Ministerstva dopravy i Technické správy komunikací stojí na jednom z lukrativnějších míst v republice v rozporu se zákonem.

Už několik let kvůli tomu úřady vedou s firmou Media Channel soudní spory.

Dosud bylo veřejně známé, že majitel pozemku - městská část Praha 8 - dostává od firmy Media Channel za pronájem pozemku, na kterém poutač stojí, přesně 55 tisíc korun ročně.

Z usnesení Nejvyššího správního soudu nyní nově vyšlo najevo také to, kolik za pronájem reklamní plochy inkasuje firma Media Channel. Podle dokumentů, které společnost sama předložila soudu, je to více než 10 milionů korun ročně.

Foto: Seznam Zprávy

Firma u Nejvyššího správního soudu sama doložila, že tržby z billboardu přesahují 10 milionů korun ročně.

Na výrazný nepoměr mezi ziskem soukromé firmy a nájmem, který firma platí Praze 8, upozornil Zdeněk Jahn - zakladatel facebookové skupiny Přidej se a strhni to, který nyní pracuje pro Ministerstvo dopravy v oblasti regulace reklamy.

„Vyplývá z toho jasná nevýhodnost té smlouvy pro městkou část. Člověku z toho vyvstávají otázky, jaký je motiv městské části nebo lidí, kteří o tom rozhodují, takto nevýhodně ten pozemek pronajímat,“ říká Jahn pro Seznam Zprávy.

Praha 8 nicméně tvrdí, že uzavřenou nájemní smlouvu nemůže předčasně ukončit. „Smlouva je v tuto chvíli platná a nelze s ní dělat nic, dokud probíhají soudní spory,“ uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí Prahy 8 Martin Šalek.

Firma samotná uvádí, že její podnikání probíhá podle zákona. A to přesto, že Nejvyšší správní soud konstatoval opak.

„Jsme toho názoru, že předmětné zařízení bylo a je řádně povoleno. Aktuálně činíme právní kroky směřující k prokázání legálnosti umístění zařízení,“ uvedl pro Seznam Zprávy Lukáš Radačovský za firmu Media Channel.

„Ukončení provozu by firmu vážně poškodilo“

Spory o provozování obřího světelného billboardu v centru Prahy trvají podle mluvčího Šalka už od roku 2021, kdy pražský Odbor stavebního řádu firmě zamítl prodloužení lhůty užívání stavby.

Do konfliktu se od té doby zapojilo Ministerstvo pro místní rozvoj a stavební úřad Prahy 8, ale především pak soudy. Aktuálně má žalobu firmy Media Channel proti rozhodnutí ministerstva na stole Nejvyšší správní soud.

Údaje o tom, kolik firma od inzerentů vybírá, vyplynuly z usnesení Nejvyššího správního soudu z března 2023.

Firma tehdy žádala o odklad rozhodnutí o odstranění billboardu. Argumentovala tím, že zisk z pronájmu této konkrétní plochy tvoří třetinu všech jejích příjmů, takže by odstranění billboardu vážně narušilo chod firmy. Společnost uvedla, že výpadek příjmu z tohoto billboardu by byl tak zásadní, že i kdyby později u soudu uspěla, už by neměla prostředky na to, reklamní plochu znovu zprovoznit.

„Nejvyšší správní soud přistoupil k posouzení návrhu a po zvážení všech důvodů a skutečností přednesených stěžovatelkou dospěl k názoru, že nejsou naplněny podmínky pro přiznání odkladného účinku kasační stížnosti,“ usnesl se loni v březnu soud.

Přesto se dosud nic nestalo a obří billboard majiteli dál vydělává.

Mluvčí Prahy 8 uvedl, že místní stavební úřad čeká s obnovením řízení do chvíle, než soudy pravomocně věc uzavřou. „Vzhledem k tomu, že stavební úřad Prahy 8 nemá žádné informace o průběhu soudního řízení, nemůže ve věci výše uvedené stavby činit v tuto chvíli žádná opatření,“ dodal mluvčí.

Reklama

Související témata:

Doporučované