Hlavní obsah

Za testování na covid utržili miliony. Stačila příležitost a jednoduchý plán

Foto: David Neff

Testování na covid-19. Ilustrační foto.

Reklama

Seznam Zprávy získaly nové údaje, které dokládají, kdo v loňském roce vykázal VZP největší objem provedených testů na covid-19.

Článek

I když má doktor Roman Houska v Mostě svoji ordinaci praktického lékaře už dvacet let, loňský rok byl pro něho v jedné věci zásadní.

Vedle své doktorské praxe zajišťoval také testování na covid-19. A byl natolik úspěšný, že za rok 2021 patřil podle údajů Všeobecné zdravotní pojišťovny mezi nejvytíženější – v přehledu provedených a vykázaných antigenních testů patřil do popředí.

Dokládají to údaje, které Seznam Zprávy z největší zdravotní pojišťovny – vůbec poprvé se díky nim dozvídáme nejen to, kolik testů bylo vykázáno, ale i kolik za ně laboratořím a lékařům VZP zahrnující 60 procent trhu zaplatila.

„Na rovinu. Přiznejme si, že na začátku byly ty úhrady od zdravotních pojišťoven luxusní. Byl to momentální nápad, zkusit to a využít té poptávky, která po tom (testování) byla,“ říká pro Seznam Zprávy doktor Houska, přičemž naznačuje důležitý fakt – v Česku vláda při zvládání epidemie covid-19 nabídla velký prostor právě soukromníkům.

Nejprve platily zdravotní pojišťovny za jeden provedený antigenní test 351 korun. Loni v červnu se pak částka snížila na 201 korun.

Přitom byl Roman Houska jedním z mála praktických lékařů, kteří se podobné příležitosti ve větším chopili. A to tak, že některým VZP vyplatila desítky milionů korun.

Do testování se mostecký praktický lékař zapojil poté, co na začátku roku 2021 vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) spustila při rostoucí pandemii povinné testování na covid-19 ve firmách a v úřadech. Roman Houska vzpomíná, že právě z firem, pro které dělá závodního lékaře, mu volali, jestli by mohl jejich zaměstnance pravidelně testovat.

„Já jim říkal, jak si to představujete? Já tady sedím v ordinaci, když přijde nemocný pacient, tak ho otestuji, ale nemohu jezdit dvakrát týdně do fabriky.“

Jenže pak prý vymyslel, jak testování zajistit. „Oslovil jsem několik zdravotních sester s tím, zda si nechtějí přivydělat. Měl jsem jich asi deset nebo jedenáct. Požádal jsem o povolení. V den, kdy stát nařídil testování ve firmách, jsme začali také testovat,“ uvedl Roman Houska.

Později si na jednom parkovišti v Mostě se známými otevřel odběrovou místnost pro veřejnost. Provozoval ji skoro rok až do letošního května. Jen Všeobecné zdravotní pojišťovně vykázal přes 40 tisíc provedených antigenních testů. Pojišťovna mu, podle dat získaných Seznam Zprávami, vyplatila úhrady přes 11,2 milionu korun.

Přitom doktor Houska není v žebříčku vykázaných testů mezi praktickými lékaři na prvním místě. Větší objem testů, jak ukazuje přiložená tabulka, mají na kontě například dva chomutovští lékaři Michal Bábíček a Petra Weigertová nebo společnost šluknovského lékaře Vratislava Prejzka.

Testoval u matčina domu

V popředí mezi firmami, které vykázaly největší počet antigenních testů, je však také společnost Electrolyte. Vykázala loni přes 150 tisíc antigenních testů, za které jí VZP uhradila zhruba 31,6 milionu. Jednatelem a společníkem této firmy je Šimon Barczi, který mimo jiné neúspěšně kandidoval za Piráty do Evropské parlamentu a od ledna 2021 je členem dozorčí rady Státního fondu podpory investic.

Šimon Barczi Seznam Zprávám popsal, že začal s testováním na covid-19 poté, co měl na počátku pandemie negativní zkušenosti z okolí svého domova na Karlovarsku. „Když se moje matka chtěla otestovat, musela opakovaně cestovat z Mariánských Lázní do Chebu, Plzně či Karlových Varů,“ vzpomíná Šimon Barczi.

A tak jednu z prvních svých testovacích poboček zřídil v blízkosti bydliště své matky. „Když jsme po krátké době viděli, že je o naše služby zájem, začali jsme naše podnikání škálovat a začali jsme expandovat,“ uvedl.

„Byly akce prodělečné a byly akce výdělečné. Já jsem s ekonomikou našeho provozu spokojený, ale za tím vším se skrývá tvrdá práce desítek lidí,“ doplnil.

To, že je člen Pirátské strany, mu podle jeho slov nijak nepomohlo. „V době pandemie jsem byl členem opoziční politické strany, a to vám, upřímně, nikdy moc nepomáhá. Spíše naopak,“ tvrdí Barczi.

Testování v sousedním Rakousku

Jak dokládají údaje z dat VZP, v Česku svěřil stát testování téměř komukoliv, kdo si zajistil potřebné povolení. V sousedním Rakousku tomuto tak nebylo.

Dokládá to příklad města z česko-rakouského pohraničí, kam přijela aspoň jednou týdně skupina zdravotníků – lékařů, sester, záchranářů, a celý den provozovali tzv. Teststrasse (testovací ulici). Zdarma otestovali každého, kdo měl v okolí aspoň přechodné bydliště. Výsledky poslali do státní superlaboratoře, která vyrostla na okraji Vídně, a příští den pokračovali dál.

Nejen díky tomu se Rakousko stalo světovým přeborníkem v testování. Testovacích ulic se účastnili jen pracovníci nemocnic a ordinací, které platila pojišťovna, ke stejné odpovědnosti se pak záhy přihlásili také lékárníci.

Očkovací centrum bylo k dispozici jen v okresním městě. Ani zde nebyla nouze o pracovníky, protože očkování dostaly na starost spolkové země. Ty jsou zároveň provozovateli většiny rakouských nemocnic. Kdo chtěl, mohl zajet také do soukromé laboratoře ve Vídni. Tam ovšem za test zaplatil až 200 eur.

Kolik zaplatila VZP?

Vedle lékařů a zavedených laboratoří na testování na covid-19 v Česku vydělávaly také do té doby ve zdravotnictví neznámé společnosti. Seznam Zprávy opakovaně popsaly příběh firmy Medical Testing, jejímž majitelem je Bulhar Vergil Severinov Davidov, jinak také provozovatel bistra s kebabem.

Tato společnost vykázala podle zmíněných dat přes 769 tisíc testů, za které jí VZP vyplatila 208 milionů korun. Více vykázala už jen firma Renturi.

Testování na covid-19 stálo všechny zdravotní pojišťovny zhruba 17,5 miliard korun. Všeobecná zdravotní pojišťovna v této souvislosti uvedla, že celkově jí loni laboratoře a firmy vykázaly PCR testy za 3,9 miliardy korun a antigenní pak za 4,5 miliardy korun.

Reklama

Doporučované