Hlavní obsah

Za účast v bojích na Ukrajině dostal Čech 20 let, na Donbase válčí dál

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Muž, který odjel v roce 2016 bojovat na Ukrajinu, je stíhán jako uprchlý. Podle žalobce v bojích zabil čtyři lidi, to se ale podle soudkyně nepodařilo prokázat.

Článek

Za zapojení do bojů na Ukrajině v řadách separatistů mezi lety 2016 a 2020 dnes pražský městský soud potrestal Alojze Poláka 20 lety vězení. Muž je stíhán jako uprchlý.

Obžaloba tvrdí, že jako odstřelovač zabil minimálně čtyři příslušníky ukrajinských vládních jednotek, Polákovi kvůli tomu hrozí výjimečný trest. Podle dnešního rozsudku se ale neprokázalo, že by muž někoho usmrtil.

Rozsudek není pravomocný, státní zástupce i Polákův obhájce se proti němu ještě v jednací síni odvolali. Případem se tak bude zabývat ještě Vrchní soud v Praze.

Podle soudkyně Hany Chaloupkové není nikde zadokumentováno, že by Polák skutečně kohokoli zabil, z důkazů navíc podle ní vyplynulo, že se Polák rád chlubí. Tvrzení o zastřelení čtyř lidí také podle ní nebylo součástí usnesení o zahájení trestního stíhání, Poláka za něj tak nyní ani nelze odsoudit.

Polák podle státního zástupce Marka Bodláka odjel v prosinci 2016 z Prahy na území ovládané vojensky organizovanými jednotkami takzvané Doněcké lidové republiky. Nechal se vyzbrojit a vystrojit a začal plnit vojenské úkoly. Aktivně se také zapojil do bojů proti ukrajinským vládním jednotkám v řadách takzvané republikánské gardy. Nejprve působil jako odstřelovač a později jako velitel čety.

Podle Bodláka muž v boji usmrtil nejméně čtyři lidi. „On toto sám ve svých vyjádřeních uvedl,“ řekl v březnu žalobce. Trestné činnosti se Polák podle obžaloby dopouštěl nejméně do zahájení trestního stíhání, tedy do konce března 2020. Žalobce ale dnes podotkl, že se Polák zapojil i do aktuálních bojů při ruské invazi na Ukrajinu.

Polák čelí obžalobě z teroristického útoku a účasti na teroristické skupině. České právo poskytuje ochranu proti teroristickým činům i cizím státům. Pokud by byl muž v budoucnu dopaden a předán do Česka, může požádat o nové projednání případu. V novém řízení ho soudy nesmějí potrestat přísněji než napoprvé.

České soudy už řešily více případů spojených s boji na Ukrajině. Za boj v jednotkách separatistů například uložil pražský městský soud v únoru dvacetiletý trest vězení Pavlu Botkovi. Muž působil podle obžaloby ve vojenské struktuře separatistů na různých pozicích. V srpnu 2019 při konání pravidelné ozbrojené hlídky v jižní části fronty směrem na Mariupol šlápl na protipěchotní minu. Přišel kvůli tomu o nohu.

Reklama

Související témata:

Doporučované