Hlavní obsah

Zabití Roma nožem v Brně. Svědci se přou, kdo koho napadl a kdo se bránil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Po potyčce na brněnské přehradě loni v červnu zemřel Nikolas Z.

Reklama

aktualizováno •

Soud v Brně ve čtvrtek vyslýchá důležité svědky v případě smrtelně pobodaného Roma na brněnské přehradě. „Obžalovaný nechtěl v konfliktu pokračovat,“ tvrdí jeden ze svědků.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Byla to vražda, nebo nutná obrana? Krajský soud v Brně hledá odpověď v případu smrtelné potyčky na brněnské přehradě. Fatální bitka na přehlídce ohňostrojů loni v červnu rozdmýchala vášně mezi Romy a Ukrajinci.

Obžalovaný Ukrajinec Roman Rohozin čelí obžalobě z vraždy, hrozí mu až 18 let vězení. Tvrdí, že jednal v sebeobraně. Zabitým mužem byl romský mladík Nikolas Z.

Byla to sebeobrana, tvrdí obžalovaný

Soudkyně Dita Řepková dopoledne vyslechla čtyři svědky, u dalších byly čtené jejich výpovědi z přípravného řízení. Okamžiky, k došlo k pobodání mladíků, však nikdo detailně nepopsal, což je klíčové pro posouzení činu.

„Slyšel jste výpovědi svědků. Ani jeden nevypovídal stejně. V tomto okamžiku bude skutkový děj nutné asi rekonstruovat primárně na základě následků, které nastaly. Nikdo se neshodne na umístění, počtu lidí. Bude to ještě nutné nějak stabilizovat,“ sdělil pro Seznam Zprávy žalobce Petr Bejšovec.

Svědek P. S. jel v tramvaji, kde cestovali aktéři nadcházející potyčky. „Byla tam velká skupinka osmi až deseti lidí. Mládež kolem 20 let,“ popsal. Podle něj ve voze hrála hlasitá hudba, skupinka byla hlučná.

Po výstupu z tramvaje v zastávce Přístaviště viděl i důležité okamžiky potyčky. „Začalo to slovně. Pak tam byly nějaké pěstní údery z té skupinky,“ uvedl.

Konflikt na několik momentů ustal. „Pan obžalovaný nechtěl v konfliktu pokračovat. Myslím, že ten mladík, který později zemřel, přeskočil zábradlí a konflikt začal znovu. Bylo to pár sekund, ani ne minutu,“ dodal.

Video ze čtvrtečního soudu.Video: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Obžalovaný podle svědka při druhé šarvátce spadl na zem hlavou směrem k nástupišti. „Byl tam houf lidí. Bylo těžké rozeznat, kdo je s kým. Několik lidí se snažilo konflikt urovnat. Jak pan obžalovaný padal, rozbila se lahev, kterou měl na batohu. Asi vstal sám, to nedokážu říct. Pak jsem ale neviděl, jak pan obžalovaný bodal,“ doplnil.

„Zpočátku to nebyl brutální útok, jen pěstní souboj,“ řekl svědek.

I přímo na soudu se v těch momentech odehrály dramatické chvíle. Policista u dveří zkolaboval a nekontrolovaně spadl na zem. Naštěstí s pomocí kolegů po chvíli odešel ze síně po vlastních nohou.

Hospodské pošťuchování

Další ze svědků také cestoval v tramvaji, později z několika metrů přihlížel konfliktu na chodníku. „Po výstupu tam bylo nějaké pošťuchování. Neviděl jsem rány nebo facky,“ sdělil.

Pak se podle něj potyčka přesunula asi o deset metrů výš. „Skupinka mladších povalila pana obžalovaného. Ležel šikmo směrem do travnaté plochy. Byli na zemi všichni. Strhla se větší potyčka,“ dodal.

Podle něj šlo do té doby „o takové hospodské pošťuchování“. Tvrdil, že bezprostředně před vytáhnutím nože Ukrajinci leželi na zemi. „Bylo to pár sekund. Najednou se objevil nůž a už to bylo. Obžalovaný byl trochu ohnutý. Zesnulý byl nad ním,“ řekl.

Obhájce obžalovaného však namítl, že jsou výpovědi svědka v rozporu s přípravným řízením.

„Předcházel tomu úder později zesnulého Ukrajince do obličeje,“ řekl svědek loni v červenci. Podle něj na obžalovaného skočili tři muži. „Byl na zemi proti všem.“

„Tehdy byla výpověď autentičtější, víc jsem si toho pamatoval.“ Svá původní slova nijak nerozporoval.

Ukrajinka: Tloukli ho zezadu

Třetí ze svědků klíčové okamžiky neviděl. Podle něj bodání předcházely asi tři minuty potyčky. „Bylo to vyhrocené, agresivní. Vzájemné žďuchání do sebe, odstrkování. Nikdo by se do toho nechtěl dostat,“ řekl.

S obžalovaným byla u potyčky také jeho dobrá ukrajinská kamarádka. Na akci šla v ukrajinské skupince s manželem. Uvedla, že později zesnulého před osudnými okamžiky držela. „Snažila jsem se mu říct, ať toho nechá a uklidní se. Ale on mě oběhl a pokračoval v napadání,“ řekla s pomocí tlumočnice s tím, že se konfliktu zpočátku účastnili tři Romové a tři Ukrajinci.

Podle ní jeden z mužů obžalovaného udeřil pěstí do obličeje, i tak se však Roman s přáteli snažil odejít. „Asi po pěti metrech dohnali a začali zezadu bít Romana. Já a další z krajanů jsme se ho snažili bránit a odtahovat,“ popsala.

„Pak jsem ho viděla, když už ležel na zemi. Bilo jej víc lidí než ti tři, co jsem předtím popisovala,“ uvedla. Dodala, že od tramvaje došlo od skupiny mladíků postupně ke třem útokům.

Rohozin odmítl, že by chtěl někoho zabít. „Byla to vynucená sebeobrana. Nehodlal jsem nikoho zranit nebo se někoho dotknout. Dokonce jsem nevěděl, že jsem někoho strefil,“ řekl v prosinci před soudem.

K tragické potyčce došlo loni 10. června. Předcházela tomu hádka v tramvaji. Asi patnáctičlenná skupina mladých lidí cestovala v tramvaji na ohňostroje. „Někteří kouřili, zpívalo se, pustila se hudba,“ popsal situaci jeden z aktérů bitky.

Ukrajinec skupinu okřikl. Konflikt pak vygradoval u tramvajové zastávky Přístaviště.

„Asi v 19:40 v Brně na asfaltovém chodníku spojujícím zastávku městské hromadné dopravy Přístaviště a ulici Přístavní při vzájemné potyčce se třemi poškozenými mladými muži na tyto za použití svého nože zaútočil,“ uvedl žalobce Petr Bejšovec. Jednomu z mužů podle něj obžalovaný způsobil smrtelná zranění, další dva zranil.

Poškození u soudu řekli, že je Ukrajinec okřiknutím vyprovokoval, proto si na něj počkali. „Napadli jsme ho pěstí do obličeje,“ přiznal jeden z nich.

Odpoledne vypovídají soudní znalci. Jednání pokračuje také v pátek. Soud už může vynést verdikt.

Reklama

Doporučované