Hlavní obsah

Srovnání: Sníh letos z Česka zmizel výjimečně rychle

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Sníh už se drží jen na hřebenech hor, právě teď by ho přitom mělo být v české krajině nejvíc (snímek z reportáže z českých sjezdovek z poloviny února).

Reklama

Přestože na srážky byla meteorologická zima 2023/2024 velmi bohatá, sněhu se udrželo velmi málo. Podle dat Českého hydrometeorologického ústavu bylo jeho množství na konci zimy třetí nejnižší za posledních 44 let.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Rekordně teplý únor způsobil, že i přes celosezonní vydatné srážky a chladné teploty, které Česko zažilo na začátku zimy, je nyní sněhu v české krajině nejméně za dlouhou dobu.

Podle čerstvě zveřejněných dat Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) činily celorepublikové zásoby vody ve sněhu k 26. únoru pouhých 0,23 miliardy metrů krychlových, což je po letech 2014 a 2001 třetí nejnižší množství od roku 1980.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Šedivé linky ukazují všechny ostatní roky v období od roku 1980.

Jak lze vidět v grafu, začátek zimy byl sněhově velmi nadprůměrný. ČHMÚ k tomu dodává, že 4. prosince bylo dokonce v české krajině 2,12 miliardy metrů krychlových sněhu, což představovalo rekordně vysokou hodnotu pro začátek prosince - opět od roku 1980.

Do ledna se nicméně množství sněhu propadlo zhruba na úroveň dlouholetého průměru, během prvního měsíce letošního roku pak pod něj a v únoru ještě podstatně níž. Je to přitom právě přelom února a března, kdy by měla být celková zásoba vody ve sněhu v české krajině nejvyšší.

Silně nadprůměrné je podle ČHMÚ momentálně jen množství sněhu přímo na hřebenech hor (tedy ve výšce nad 1100 m n. m.).

Současné hodnoty tam podle meteorologů připomínají konec března či dubna, kdy vysoko na horách zásoby sněhu obyčejně dosahují maxima.

„Konstantní vyšší maxima by sama o sobě nevadila. Ta můžeme vidět občas i v minulosti. Co je ale velký rozdíl, byl výskyt teplých nocí. Tedy pokud byl v minulosti únor s vyššími maximálními teplotami vzduchu, tak se ale zároveň vyskytovaly chladnější noci s teplotami pod bodem mrazu. Letos takových dnů v únoru bylo velmi málo,“ pojmenoval hlavní problém letošní zimy klimatolog Pavel Zahradníček z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR (CzechGlobe).

Jak to souvisí s klimatickou změnou a proč je to problém, si můžete přečíst v tomto článku, kde jsme zhodnotili sezonu nejen z pohledu vývoje zásob vody ve sněhu.

Reklama

Doporučované