Hlavní obsah

Žalobce nechce pro Babiše vězení. Stačí mu podmínka a pokuta 10 milionů

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Žalobce chce, aby byl Andrej Babiš odsouzen k podmínce. Tento návrh ale ještě není konečný.

Reklama

Podle zjištění Seznam Zpráv navrhuje státní zástupce Jaroslav Šaroch v obžalobě bývalému premiérovi Andreji Babišovi tříletý trest podmíněně odložený na zkušební dobu 5 let. A peněžitý trest.

Článek

Přestože dvěma obžalovaným v kauze Čapí hnízdo – expremiérovi a poslanci Andreji Babišovi (ANO) a bývalé manažerce Agrofertu Janě Mayerové (Nagyové) – hrozí podle trestní kvalifikace a paragrafů od pěti do deseti let vězení, státní zástupce Jaroslav Šaroch navrhuje nižší tresty.

V závěru obžaloby, kterou minulý týden odeslal k Městskému soudu v Praze, žalobce píše, že Babiš a Mayerová (Nagyová) by měli být odsouzeni k podmínce a také k peněžitým trestům.

Informaci Seznam Zprávám potvrdily nezávisle na sobě dva zdroje z justice, které mají obžalobu k dispozici. Podle nich žalobce Šaroch konkrétně navrhuje Babišovi i Mayerové tříletý trest podmíněně odložený na zkušební dobu pěti let. Tedy podmínky s dlouhou zkušební dobou.

Pro Babiše pak chce žalobce ještě peněžitý trest ve výši 10 milionů korun a pro Mayerovou peněžitý trest ve výši 500 tisíc korun.

Mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala se k návrhu Jaroslava Šarocha nechtěl vyjadřovat. „Bližší informace v současné době poskytnuty nebudou,“ uvedl Cimbala.

Doplnil, že návrh, který žalobce Šaroch do obžaloby napsal, není konečný a může být odlišný od toho, který padne případně u soudu.

„Závěrečný návrh pak bude odpovídat skutkovému stavu po provedeném dokazování před nalézacím soudem,“ dodal Cimbala.

Návrh trestů už do obžaloby musí státní zástupci uvádět od října 2020, kdy vešla v platnost novela trestního řádu.

Andrej Babiš je v kauze obžalován za pomoc k dotačnímu podvodu. Manažerka Mayerová – jak napsal žalobce Šaroch do žaloby – měla být tím, kdo se dotačního podvodu dopustil.

I když Babišovi a Mayerové hrozí za popsané trestné činy podle zákona vysoké tresty vězení, je možné za ně navrhovat i podmínku. Podle oslovených advokátů se – obecně – zohledňuje zejména délka trestního vyšetřování. V této kauze trvalo více než šest let a z řady důvodů a okolností se konečné rozhodnutí odkládalo.

„Dlouhá doba od spáchání trestného činu, dlouhá doba vyšetřování nebo to, že byl obžalován za pomoc k dotačnímu podvodu. To jsou důvody, které mohou vést k tomu, že se trest kompenzuje tím, že se ukládá trest pod dolní hranicí sazby,“ řekl advokát Tomáš Gřivna.

Advokát Jakub Blažek uvedl, že obecně bez znalosti spisu hrají podle zákona roli i poměry pachatele, tedy třeba jeho zdravotní stav. Zároveň advokát doplnil, že podmínka, která byla aktérům navržena, je maximální, co zákon umožňuje.

Peněžité tresty, které žalobce Šaroch navrhl pro Babiše a Mayerovou, se stanovují z počtu denních sazeb a výše sazby. „Když máme dva, kteří spáchali totéž, a jeden je v uvozovkách chudý a druhý bohatý, tak budou mít stejný počet denních sazeb, ale s ohledem na jejich poměry bude u jednoho ta sazba vyšší,“ uvedl Gřivna. Podle trestního zákoníku je přitom možné uložit peněžitý trest až do výše 36,5 milionu.

Statistiky dokládají, že podstatná část lidí, kteří byli obžalováni za dotační podvod, odešla od soudu v uplynulých dvou letech s podmínkou.

V roce 2020 bylo podle údajů poskytnutých Nejvyšším státním zastupitelstvím odsouzeno za dotační podvod 50 lidí. Z toho 33 dostalo podmínku, šest skončilo ve vězení, devět dostalo peněžitý trest a ve dvou případech bylo od potrestání upuštěno.

V loňském roce pak bylo za tento trestný čin odsouzeno 77 lidí. S podmínkou od soudu odešlo 66 obžalovaných, 9 lidí dostalo nepodmíněný trest. Ostatní obžalovaní byli odsouzeni k peněžitému trestu nebo bylo v jejich případě upuštěno od potrestání.

Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo v datech

  • V březnu 2016 Andrej Babiš, který byl tehdy ministrem financí, uvedl, že majiteli akcií společnosti Farma Čapí hnízdo byli dvě jeho děti a bratr jeho současné manželky Moniky Martin Herodes.
  • V srpnu 2017 obdržela Poslanecká sněmovna první žádost o vydání Andreje Babiše a i tehdejšího poslance ANO Jaroslava Faltýnka. 6. září 2017 hlasovala pro jejich vydání, na začátku října 2017 si převzali usnesení o zahájení trestního stíhání. Původně bylo obviněno celkem jedenáct lidí.
  • V lednu 2018 vydala Poslanecká sněmovna Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání podruhé. Ve sněmovních volbách na podzim 2017 získali totiž oba poslanci nový mandát a s ním i imunitu a trestní stíhání muselo být přerušeno.

Žalobce Jaroslav Šaroch přitom v létě 2019 stíhání Babiše a Mayerové zastavil. Po zásahu nejvyššího státního zástupce (v prosinci 2019) se však případem musel zabývat dále. A jak městské státní zastupitelství v Praze v souvislosti s podáním obžaloby vysvětlilo, doplnil za další více než dva roky vyšetřování nejen o věci zadané nadřízeným (šlo o takzvanou analýzu vztahů), ale také o nové svědecké výpovědi.

Podle zdroje obeznámeného s obsahem obžaloby přispělo k novému pohledu na případ Babiše a Mayerové mimo jiné svědectví Andreje Babiše mladšího. A pak také výpověď bývalého manažera a člena širšího vedení Farmy Čapí hnízdo, o němž loni v létě napsaly Seznam Zprávy.

Tehdy přiznal, že původně u výslechů v roce 2017 a 2018 neříkal českým vyšetřovatelům ani detektivům Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) celou pravdu. Policii mimo jiné popsal, jaký měl Babiš na řízení projektu Čapího hnízda bezprostřední vliv.

V případu Čapího hnízda detektivové několik let prověřovali podezření, že přidělení dotace ve výši téměř 50 milionů korun na stavbu rekreačního a kongresového komplexu u Olbramovic na Benešovsku nebylo oprávněné.

Farma Čapí hnízdo tuto dotaci inkasovala, ale podle policie na ni neměla nárok. Nešlo o malý a střední podnik, jimž byla dotace určena, podle verze vyšetřovatelů byla Farma Čapí hnízdo účelově vyvedena z holdingu Agrofert, aby na podporu dosáhla.

Reklama

Doporučované