Hlavní obsah

Důvody, proč je Babiš obžalován: 3 nová svědectví a analýza podle Zemana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Bývalý premiér Andrej Babiš.

Reklama

Kauza Čapí hnízdo skončí nakonec u soudu. A to nejen díky novým svědectvím, které státní zástupce a policie získali.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Několik nových svědectví a pak také důležitý nový důkaz. To především přispělo k tomu, že policie a žalobce Jaroslav Šaroch po letech vyšetřování uzavřeli případ Čapí hnízdo.

A to se závěrem, že státní zástupce nakonec pošle k soudu dva podezřelé – bývalého premiéra a nyní poslance hnutí ANO Andreje Babiše a někdejší manažerku Agrofertu Janu Mayerovou (Nagyovou).

Žalobce Jaroslav Šaroch přitom v létě 2019 stíhání Babiše a Mayerové zastavil. Po zásahu nejvyššího státního zástupce (v prosinci 2019) se však případem musel zabývat dále. A jak městské státní zastupitelství v Praze nyní vysvětlilo, doplnil za další více než dva roky vyšetřování nejen o věci zadané nadřízeným (šlo o takzvanou analýzu vztahů), ale také o nové svědecké výpovědi.

„Je známo, že se ve věci přihlásili se svědeckou výpovědí nejméně dva svědci. V jednom z případů pak došlo k podání výpovědi, která změnila náhled na posouzení věci. Zároveň došlo ke změnám výpovědí u některých dalších svědků a na základě mezinárodní právní pomoci též k posunu v objasnění otázky výkladu společného trhu,“ popsal to mluvčí pražských žalobců Aleš Cimbala.

Svědek Babiš junior

Podle zdroje obeznámeného s obsahem obžaloby přispělo k novému pohledu na případ Andreje Babiše a Jany Mayerové mimo jiné svědectví Andreje Babiše mladšího. A pak také výpověď bývalého manažera a člena širšího vedení Farmy Čapí hnízdo, o němž loni v létě napsaly Seznam Zprávy.

Andrej Babiš mladší u výslechu na policii loni v září zpochybnil svůj podpis na jednom z klíčových dokumentů – na smlouvě o koupi akcií farmy Čapí hnízdo. Pokud by zfalšován byl a vyšetřovatelům by se to podařilo potvrdit, byl by k dispozici důkaz, že kolem projektu rekreačního komplexu Čapí hnízdo mohl být skutečně spáchán dotační podvod.

Policie si proto nechala vypracovat znalecký posudek a jeho autor, soudní znalec Aleš Čulík, do něj napsal, že jeden ze sporných podpisů nemusí dílem Babiše mladšího být.

Více zde:

Žalobci v této souvislosti zmiňují i to, že Babiš mladší loni vypovídal také v případu, kdy se řešilo podezření, že byl nedobrovolně zavlečen na Krym. I když poté s policií přestal spolupracovat a případ byl odložen, v kauze Čapí hnízdo, jak vyplývá z vyjádření státního zastupitelství, mu dozorující žalobce Šaroch věří.

„V jiném trestním řízení je … nutné opět svědkem sdělená tvrzení hodnotit individuálně a v rámci pouze té konkrétní věci, ke které byla výpověď učiněna a porovnat jí s důkazní situací vyplývající ze zbylých provedených důkazů,“ uvedl k tomu mluvčí městského státního zastupitelství Cimbala.

Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo v datech

  • V březnu 2016 Andrej Babiš, který byl tehdy ministrem financí, uvedl, že majiteli akcií společnosti Farma Čapí hnízdo byli dvě jeho děti a bratr jeho současné manželky Moniky Martin Herodes.
  • V srpnu 2017 obdržela Poslanecká sněmovna první žádost o vydání Andreje Babiše a i tehdejšího poslance ANO Jaroslava Faltýnka. 6. září 2017 hlasovala pro jejich vydání, na začátku října 2017 si převzali usnesení o zahájení trestního stíhání. Původně bylo obviněno celkem jedenáct lidí.
  • V lednu 2018 vydala Poslanecká sněmovna Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání podruhé. Ve sněmovních volbách na podzim 2017 získali totiž oba poslanci nový mandát a s ním i imunitu a trestní stíhání muselo být přerušeno.

Další nové svědectví, s nímž pracuje obžaloba, získali vyšetřovatelé od někdejšího manažera a člena širšího vedení Farmy Čapí hnízdo, o němž už loni v létě napsaly Seznam Zprávy.

Tehdy přiznal, že původně u výslechů v roce 2017 a 2018 neříkal českým vyšetřovatelům ani detektivům OLAF celou pravdu. Policii mimo jiné popsal, jaký měl Babiš na řízení projektu Čapího hnízda bezprostřední vliv.

„Třeba když mne přijímali do Čapího hnízda, přijímal mne někdo, ale podmínky smlouvy jsme řešili přímo s Andrejem Babišem,“ uvedl tento svědek pro Seznam Zprávy s tím, že právě druhou část o působení Babiše původně vyšetřovatelům neřekl.

Více si o nové výpovědi přečtete zde:

Podle serveru Neovlivni.cz pak vyšetřovatelé nově získali také důležitou výpověď od bankéřů z britské banky HSBC, která půjčila na stavbu středočeské farmy peníze.

Na policii podle serveru konkrétně uvedli, že Babišovi spolupracovníci jim budování Farmy Čapí hnízdo prezentovali jako vlastní projekt Andreje Babiše.

Ten přitom tvrdil, že v době získání veřejné dotace ve výši téměř 50 milionů korun neměl holding Agrofert s rekreačním centrem nic společného. A že společnost Farma Čapí hnízdo v té době vlastnili jeho děti a bratr jeho současné manželky Moniky.

Velmi důležitou věcí v obžalobě proti Babišovi je takzvaná analýza vztahů, kterou nařídil v prosinci 2019 tehdejší nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, když zrušil původní verdikt městského žalobce Šarocha o zastavení kauzy.

Šlo o posouzení, zda Farma Čapí hnízdo a skupina Agrofert podnikaly v době žádosti o dotaci ve stejném oboru. U firem, které měly propojené majitele, totiž dotační pravidla takový „střet“ nedovolovala. Vyšetřovatelé tedy hledali jakési druhé Čapí hnízdo – tedy podnik, který se v době žádosti o dotaci zabýval stejným druhem podnikání, tedy hlavně ubytováním, pohostinstvím, případně pořádáním podnikových a kongresových akcí.

Nejvyšší žalobce dal Šarochovi pro takovou analýzu „nové mantinely“. Zatímco Šaroch vycházel z toho, že případnou shodu v určitém oboru podnikání stačilo prověřit na území Středočeského kraje, kde Čapí hnízdo sídlí, podle Zemanova závazného pokynu se muselo vzít v potaz celé Česko.

Více o tom zde:

A podle informací Seznam Zprávy státní zástupce do obžaloby napsal, že Čapí hnízdo působilo na stejném trhu jako nejméně tři společnosti, přičemž se uvádějí i konkrétní IČO těchto firmem. Žalobce tak tvrdí, že získal důkaz, že si Andrej Babiš zadotoval byznys, ve kterém už také podnikal jinde.

Konkrétně, jak se uvádí v obžalobě, se jednalo o penzion Lovochemie v Krkonoších. Tento rekreační objekt u Labské přehrady u Špindlerova Mlýna postavila stejnojmenná chemička ještě za socialismu. Ve druhé polovině 90. let přešel pod Agrofert, který tehdy Lovochemii ovládl.

Od přelomu let 2005 a 2006 patří toto hotelové zařízení společnosti Penzion Labská, která vždy stoprocentně patřila pod Babišův koncern. Na začátku roku 2022 byla tato firma sloučena se společností Imoba, která také patří do holdingu Agrofert.

Další dvě firmy sídlí na Slovensku. Jedná se o TK Slávia a Komplet – Agro. TK Slávia provozuje v Bratislavě tenisový klub a součástí areálu je mimo jiné také wellness. Další firma Komplet – Agro pak podnikala v oblasti reklamy a propagačních služeb.

Reklama

Doporučované