Hlavní obsah

Zeman chtěl vyměnit místo soudu se Šarapatkou. Ale neuspěl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

Žalobu vznesenou za pomluvu chtěl Zemanův advokát přenést ze soudu v Rakovníku k Okresnímu soudu v Kladně.

Článek

Článek si také poslechněte v audioverzi.

Případem žaloby, kterou na prezidenta Miloše Zemana podal bývalý člen Rady České televize Zdeněk Šarapatka, se bude zabývat rakovnický soud, i když Zemanovi právníci žádali o přesunutí na Kladno.

Jde o kauzu Zemanova výroku, že Šarapatka byl před lety vyhozen z Úřadu vlády pro neschopnost. Šarapatka se teď za to snaží domoci omluvy přímo od Miloše Zemana, i když už jednou soudy výrok uznaly za pomlouvačný a za prezidenta se žalobci omluvilo Ministerstvo financí.

Nová žaloba byla podána k soudu v Rakovníku, jehož soudce Vladimír Loutocký nyní zamítl námitku Zemanova obhájce Marka Nespaly, aby věc byla projednána místo Rakovníka u soudu v Kladně.

Zemanův advokát to odůvodnil tím, že prezident v současné době nejvíce času tráví na zámku v Lánech, které podle Nespaly spadají pod Kladno. „Místně příslušným tak jednoznačně je Okresní soud v Kladně,“ uvedl Nespala.

Rakovnický soudce Loutocký však vysvětlil, že obvody soudů se od vymezení okresů liší.

„V tomto konkrétním případě se okres Kladno od obvodu Okresní soudu v Kladně odlišuje právě, co se týče obce Lány, která spadá do obvodu Okresního soudu v Rakovníku,“ uvedl v usnesení, které mají Seznam Zprávy k dispozici.

Advokát Nespala se může proti rozhodnutí odvolat. Podle svých slov to však neudělá, protože soudce přesvědčivě zdůvodnil, proč má případ řešit právě Okresní soud v Rakovníku.

„Podávat proti tomuto rozhodnutí opravný prostředek by už byla téměř obstrukce, kterou prezident republiky rozhodně nemá zapotřebí,“ uvedl Nespala.

Advokát Artur Ostrý, který zastupuje Šarapatku, pak jen zmínil, že soudce při určení místa pro projednání žaloby vycházel z předpisu, o němž zřejmě druhá strana nevěděla.

Soudce Loutocký by měl tedy nyní nařídit první soudní jednání. Miloš Zeman se – jak dříve napsal Nespala soudu – se omluvit Šarapatkovi nechce.

Uvedl také, že by tento spor neměl soud vůbec řešit. Připomíná, že Šarapatka se už omluvy za Zemana dočkal, a to od Ministerstva financí. „Je tedy jednoznačné, že žalobci se dostalo plné satisfakce, a to jak pravomocným rozhodnutím s uloženou povinností zveřejnit omluvu, omluvou zaslanou dopisem, tak i omluvou zveřejněnou ve veřejném internetovém prostoru,“ napsal Nespala.

Šarapatkův advokát Artur Ostrý naopak odmítá, že by spor měl skončit. „Je to jen slabá narážka na to, že se už situace vyřešila,“ doplnil Ostrý.

Reklama

Doporučované