Hlavní obsah

Zemřu tu jako krysa. Pozdravujte tátu, vzkazuje Čech z vězení v cizině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Stanislav Seidl v džungli na jihu Senegalu pár týdnů před tím, než se vzdal na české ambasádě v Dakaru.

Reklama

„Dřív chcípnu, než mě vydají,“ obává se Stanislav Seidl, donedávna nejhledanější kriminálník na stránkách Europolu, který osm měsíců živoří v tvrdých podmínkách senegalského vězení a čeká na vydání do Česka.

Článek

Recidivista Stanislav Seidl poslal Seznam Zprávám prostřednictvím svého senegalského přítele několik zoufalých audiovzkazů z afrického vězení.

„Jsem psychicky i zdravotně úplně rozbitý. I ambasáda se už na mě vy***la. Já tady chcípnu jako veš, jako krysa. Domů se už nevrátím. Pozdravujte tátu,“ namluvil na záznam padesátiletý kriminálník, který léta figuroval na seznamu nejhledanějších zločinců Evropy.

Koncem února se po jedenácti letech na útěku dobrovolně vzdal senegalským úřadům. Jeho příběh tehdy popsaly Seznam Zprávy v investigativním třídílném podcastu Práskač. Od té doby čeká Seidl na vyřízení dokumentů, aby byl vydán do Česka, kde by si měl odsedět čtyři roky vězení za majetkovou trestnou činnost.

Držený je ve vězení na okraji metropole Dakar, v obří cele s dvěma sty vězni. Tvrdí, že má vážné zdravotní problémy.

„Mám na těle boláky, močím krev. Včera jsem šel na ošetřovnu. Tam kluk, pětadvacet let, sesunul se na zem a pozvracel se. Vězeňský doktor, což je jeden z nás z odsouzených, ho jen s hnusem překročil. Kluk přestal dýchat. Přímo před mýma očima během pár minut zemřel. Nikdo mu nepomohl. Jenom ho přesunuli na stranu ke stěně,“ líčí v audiovzkazu, jak to v dakarském vězení chodí.

Jeho příbuzní mají obavy, jestli se vydání do Česka vůbec dožije.

„Standovi selhávají ledviny, neslyší na jedno ucho, nespí, třeští mu hlava. Na těle má samé vředy, ale chodit na vězeňskou marodku se bojí, protože místo ošetření dostane nakládačku,“ řekl Seznam Zprávám Seidlův strýc Martin Kratochvíl. „Neudělali mu tam žádné vyšetření, neodebrali krev, nic. Jen mu před pár měsíci nasadili kapačku, která visela za mříž, a to je všechno. Je zoufalý, říká, že radši umře, než aby tam trpěl dál,“ dodává.

VIDEO: Stanislav Seidl se po jedenácti letech na útěku přihlásil koncem února na české ambasádě v Senegalu.Video: Jan Novák, Seznam Zprávy

O návštěvu regulérního lékaře nebo převoz do nemocnice žádá Seidl dle svých slov od jara. Vedení věznice mu nevyhovělo. Stěžuje si, že nápomocná není ani česká ambasáda v Senegalu. „Prosím je, škemrám, aby mi pomohli zařídit doktora, slibují, že to zařídí, ale nic,“ stěžuje si dále v nahrávce.

Dodává, že v poslední době se na českou ambasádu nemůže ani dovolat. „Z ambasády za mnou nikdo přes měsíc nebyl,“ podotýká.

„Jestli se k nám nemohl dovolat, tak je možné, že při stěhování mohlo dojít k technickým problémům. Jinak se mu ale dostává nadstandardní konzulární péče,“ oponuje ředitel konzulárního oddělení Ministerstva zahraničí Pavol Pešek. V návštěvách podle něj nastal poslední měsíc výpadek právě kvůli stěhování úřadu.

„Jinak je s ním náš úřad v pravidelném kontaktu. Poslední konzulární návštěva proběhla minulý týden ve středu, stěžoval si na lehké problémy s ledvinami a to bylo všechno. Zastupitelský úřad nabízel panu Seidlovi zprostředkování konzultace s vězeňským lékařem a nákup léků, ale to odmítl,“ uvedl ředitel Pešek.

Lokální zlodějíček

Recidivista, v příbramském vězení známý kasař či bytař s přezdívkou Sádlo, byl donedávna jedním z nejhledanějších Čechů. Z republiky zmizel, když měl na podzim roku 2011 nastoupit bezmála čtyřletý trest vězení za majetkovou trestnou činnost. Stanislav Seidl tvrdí, že důvodem jeho útěku nebyl strach z vězení, ale z kumpánů, proti nimž vypovídal v kauze loupeže na zámku Orlík.

„Já jsem starý darebák, nebál jsem se jít do basy, ale musel jsem zmizet, protože policie prozradila mé utajení a přivedla mě do velkého nebezpečí,“ řekl mimo jiné Seznam Zprávám v podcastové sérii.

Po jedenácti letech na útěku, kdy se skrýval na Kanárských ostrovech, v Gambii a Senegalu, ale převládl stesk a touha po domovu a dobrovolně se přihlásil na českém velvyslanectví v Dakaru, hlavním městě Senegalu. Odsud putoval do vězení, v němž osm měsíců čeká na ukončení extradičního řízení, které má na starosti Ministerstvo spravedlnosti.

„Ve věci vydání Stanislava Seidla ze Senegalu do České republiky k výkonu trestu odnětí svobody aktuálně očekáváme doručení oznámení senegalské strany, že na základě dekretu podepsaného prezidentem Senegalu, kterým mělo být povoleno jeho vydání do České republiky, je možné přikročit k dohodnutí data realizace vydání,“ napsal Seznam Zprávám mluvčí ministerstva Michal Pleskot.

Jak dlouho může procedura trvat? „Žádost je podepsaná, spíš je to o logistice mezi tamními úřady, jejíž rychlost je těžko odhadnutelná,“ dodává mluvčí.

Seidlovi příbuzní však berou i tuto povzbuzující zprávu s rezervou.

„O tom, že senegalský prezident něco podepsal, jsme slyšeli už před dvěma měsíci a situace je stále stejná. Ba ne, je horší. Standa je na tom stále zdravotně špatně. Já mám informace od něj a situace je mnohem vážnější, než popisují diplomati,“ komentuje vývoj Seidlův strýc Martin Kratochvíl.

Práskač. Příběh nejhledanějšího Čecha

Foto: Seznam Zprávy

Třídílná investigativní podcastová série od reportéra Seznam Zpráv Jana Nováka.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts, Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Ve spolupráci s audiotýmem Seznam Zpráv vyrobilo Storylab Audio. Scénář: Jan Novák a Damian Machaj. Editor: Janek Kroupa. Režie a střih: Damian Machaj. Znělka: Ivan Horák. Dramaturgické konzultace: Lucie Kryzová. Mix zvuku: Stanislav Abrahám.

Vaše otázky, stížnosti nebo pochvaly nám můžete posílat na adresu audio@sz.cz. Další podcasty Seznam Zpráv si poslechněte zde.

Reklama

Doporučované