Hlavní obsah

Ženu podvedla finanční poradkyně, spořitelnu donutil zaplatit až Nejvyšší soud

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Žena si chtěla půjčit na opravu vysněného domu. Byla podvedena, v exekuci o nemovitost přišla a roky bojuje u soudů.

Reklama

Do smlouvy o úvěru své klientky zapsala finanční poradkyně vlastní bankovní účet, a inkasovala tak peníze. Byla za to i odsouzená. Spořitelna ale peníze dál vymáhala po podvedené ženě. Po letech ji teď dávají soudy za pravdu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Hned dvojnásobnou smůlu měla Jindřiška Komárková, jejíž případ sledují Seznam Zprávy už pátým rokem. A tak v jejím případě musel rozhodovat Nejvyšší soud a zastat se jí.

Komárková chtěla v roce 2014 získat úvěr 500 tisíc korun na opravu svého vysněného domu za Prahou. S půjčkou ji pomáhala kamarádka a finanční poradkyně, která ovšem zneužila její důvěry a peníze si nechala poslat na svůj účet. Za podvody byla později odsouzená.

Podvedená skončila v exekuci a bez domu

Poskytovatel půjčky, Raiffeisen stavební spořitelna, přesto dál vymáhala peníze po podvedené Jindřišce Komárkové, která kvůli tomu skončila v exekuci a vydražili a prodali její dům. Spořitelna se nevzdávala ani ve chvíli, kdy soudy dávaly za pravdu podvedené ženě a dovolala se až k Nejvyššímu soudu.

Ten se nyní zastal podvedené ženy a zároveň si kriticky rýpl do banky. Spořitelna totiž Komárkové vytýkala, že podepsala neúplné dokumenty, a tak nezachovala potřebnou míru bdělosti, znalosti práva a pečlivosti.

„…nelze přehlédnout, že minimálně obdobnou – avšak ještě mnohem kvalifikovanější – kritiku by bylo možné adresovat dovolatelce (Raiffeisen stavební spořitelně, pozn. red.), která úvěr poskytla a oproti povinné jednala z profesionální pozice,“ stojí v usnesení, které má redakce Seznam Zpráv k dispozici.

Předseda soudního senátu v písemném odůvodnění dodává, že pokud banka se svými specializovanými odborníky a sofistikovanými nástroji neodhalila trestnou činnost pro ni pracující finanční poradkyně, nemůže podvedené ženě vyčítat nedostatek bdělosti a opatrnosti.

Nejvyšší soud proto dovolání spořitelny zamítl.

Zadostiučinění po téměř 10 letech

Verdikt fakticky pro Jindřišku Komárkovou znamená, že by jí spořitelna měla vrátit exekucí vymožené peníze.

„Advokát protistrany avizoval, že klient hodlá zaplatit během tohoto týdne. Nemáme důvod nevěřit,“ říká advokát Petr Němec, který Komárkovou zastupuje.

Samotná podvedená žena redakci Seznam Zpráv popsala, že když se dozvěděla o nejnovějším usnesení Nejvyššího soudu, neměla slov. „Evidentně aspoň právo funguje,“ oddychla si. Ostatním lidem v podobně složitých situacích vzkazuje, aby se nevzdávali a bojovali.

Boj Jindřišky Komárkové

Poukazuje na fakt, že se její případ fakticky táhne dlouhé roky. Nejdřív se totiž přes soudy až k Nejvyššímu soudu dovolávala ona sama s advokátem Petrem Němcem. Bylo totiž třeba ujasnit, jestli se do exekuce dostala, či nedostala podvodem, a to i přesto, že finanční poradkyně za podvod odsouzená byla, jak bylo popsáno výše.

I v této otázce se Nejvyšší soud na podzim roku 2020 Jindřišky Komárkové zastal a vrátil celý spor na začátek. Pak se začala odvolávat až k Nejvyššímu soudu právě finanční instituce.

Redakce Seznam Zpráv oslovila banku s žádostí o reakci k aktuálnímu soudnímu verdiktu.

„Jsme vázáni bankovním tajemstvím. Proto nemůžeme konkrétní případ komentovat,“ uvedla mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny Tereza Kaiseršotová.

Ještě vymoci náklady exekuce, říká advokát

Podle advokáta Němce je případ Jindřišky Komárkové specifický – hlavní poučení podle něj spočívá v odkazu, že lidé mají vydržet a bojovat.

„Jsem rád, že to po tak dlouhé době končí, že se potvrdilo zastavení exekuce soudu prvního a druhého stupně. Největší mi udělalo radost odůvodnění. Spočívá v tom, že protistrana stále předhazovala mojí klientce skutečnost, že ona zanedbala svoje povinnosti a nechala se podvést, že podepsala podvodnici dokumenty a tedy si za to všechno může sama,“ konstatuje advokát. „A teď to snad končí. Není spravedlivé říkat, že má spotřebitel být chytřejší než banka.“

Podotýká, že spor se překlápí ještě do další roviny. Rád by pro svoji klientku vymohl zpátky i náklady exekuce za prodaný dům. Jde o statisíce, které si exekutor naúčtoval jako svoje náklady a které zatím platila podvedená žena.

Reklama

Doporučované