Hlavní obsah

Zlín zasáhlo ve čtvrtek tornádo, na Moravě druhé během týdne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Petr Mich

Billboard poškozený tornádem v Malenovicích.

Reklama

Meteorologové potvrdili druhé tornádo během týdne. Ve čtvrtek večer se objevilo ve zlínské části Malenovice, výrazné škody ale nenapáchalo.

Článek

„Byl to široký vír, ve kterém létaly různé věci, třeba plechy. Raději jsme se šli schovat a pak to zbouralo ten billboard,“ popsal Seznam Zprávám čtvrteční události Petr Mich, který byl v tu chvíli na místě.

Mluvčí zlínských hasičů oznámila, že kvůli počasí měli dvě desítky výjezdů. Nejčastěji pomáhali s odčerpáváním vody a odstraňováním stromů. Jedinou výraznější škodou byl právě zničený billboard.

Do zlínské části Malenovice v pátek ráno vyrazili experti z Českého hydrometeorologického ústavu. A původní domněnku o tornádu potvrdili s tím, že jeho trasa měřila asi 1200 metrů.

„Intenzita proudění v tornádu se v průběhu trasy lišila, většinou škody nebyly patrné. Na třídě 3. května tornádo zesláblo a další postup přeháněk již nebyl provázen podobnými projevy,“ přiblížil meteorolog Petr Münster s tím, že podle prvních analýz šlo o tornádo kategorie F0.

Druhý incident v jednom týdnu

Tornádo se objevilo už minulou sobotu v Hraběticích na Novojičínsku, kde ale za sebou nechalo větší škody. Podle starosty poškodilo 12 domů a kapli.

„Těch škod je tam opravdu dost, pohybujeme se asi v milionech. Jedná se naštěstí pouze o škody na majetku,“ popsal Tomáš Machýček, starosta Jeseníku nad Odrou, pod který Hrabětice spadají.

„Na místě zasahovalo sedm jednotek hasičů z Nového Jičína s asistencí jednotek dobrovolných hasičů z okolních obcí,“ přiblížil zásah velitel novojičínských hasičů Jan Němeček. Ti museli odstranit popadané stromy, ale také část střech kvůli hrozbě pádu.

Jak se měří tornádo

Fujitova stupnice (F-scale) je škála sloužící ke klasifikaci tornád. Kromě rychlosti větru se ke klasifikaci používají způsobené škody. Tornádo, které v roce 2021 udeřilo na Hodonínsku, dosahovalo v některých místech až čtvrtého stupně. V nejslabších tornádech rychlost větru dosahuje kolem 60 až 110 km/h, zatímco v těch nejsilnějších může být až 500 km/h.

Podobné jevy budou zřejmě častější

Meteorologové již v minulosti varovali, že extrémní výkyvy počasí v Česku budou stále častější. Horka, bouřky a tornáda podle nich budou stále častější a srážky nárazovější.

„Také to souvisí s tím, jak se planeta rychleji ohřívá. Povodně nebo tornáda tu byly vždy, ale nedocházelo k nim tak často. Dokonce bylo dokumentováno tornádo v roce 1911 v Praze na Vyšehradě. Dříve se také říkalo stoletá nebo padesátiletá povodeň, dnes už tyto termíny ale neplatí,“ řekl nedávno v rozhovoru pro Seznam Zprávy meteorolog Jozef Hanzlík.

Dosud nejsilnější tornádo v Česku - o síle F3 nebo F4 - udeřilo loni v červnu na jižní Moravě. Větrný vír zdevastoval na Břeclavsku a Hodonínsku několik vesnic a zanechal za sebou šest mrtvých a desítky zraněných. Poničil na 1200 domů.

Reklama

Související témata:
Hrabětice

Doporučované