Hlavní obsah

Zvýšení DPH u léků pocítí lékárny i pacienti

Foto: Nikola Ramešová, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Zvýšení daně je součástí konsolidačního balíčku. Na nedostupnosti léků by se to ale projevit nemělo.

Článek

Vláda v rámci konsolidačního balíčku zvýší u léků sazbu DPH, a to ze současných 10 na 12 procent. 

Zlevnit by naopak měly zdravotnické nebo výživové prostředky. „Většina zdravotnických prostředků a farmaceutických výrobků byla zatížena 15procentní sazbou DPH,“ řekl na tiskové konferenci ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Podle České lékárnické komory pacienti změnu pocítí. „Dvanáctiprocentní DPH se u většiny léků, které jsou nyní v sazbě 10 procent, projeví zvýšením ceny. To zaplatí buď zdravotní pojišťovny, pacienti, nebo v poměru, který stanovuje úhradu, pacienti a pojišťovny,“ řekla Seznam Zprávám mluvčí komory Michaela Bažantová.

Upozornila také, že pro lékárny to znamená vyšší odvod DPH za tzv. signální výkon, tedy za výdej léčivého přípravku na recept. Tato daň je shodná jako DPH za lék. Pokud se tedy zvýší DPH, lékárny odvedou větší částku státu i za signální výkon.

Už nyní přitom mnohé lékárny mají problém ufinancovat svůj provoz, a to zejména na malých obcích, jak nedávno upozornily Seznam Zprávy.

„V současnosti lékárny jsou na tom tak, že i tato dvě procenta navíc odvedená státu jim budou chybět na provoz, na mzdy či energie,“ dodala pak Bažantová.

Lékárny se v posledních měsících potýkají také s nedostatkem řady léků, zejména antibiotik. Podle předsedy Svazu zdravotních pojišťoven ČR Ladislava Friedricha se ale zvýšením DPH na jejich aktuální nedostupnosti nic nezmění.

„Nedostupnost má teď řadu různých objektivních faktorů a DPH se jich zásadně nedotkne,“ podotkl. Případné snížení dostupnosti připustil jen u potravinových doplňků nebo vitaminových preparátů.

Změny v DPH pak podle něj významně nezasáhnou ani zdravotní pojišťovny. „Trochu jsme s tím kalkulovali dopředu - pokud jde o léky, odhadujeme, že dopad na celý systém by mohl být okolo 1,4 až 1,5 miliardy korun,“ řekl Friedrich. Naopak na zdravotních pomůckách, u kterých se DPH sníží, pojišťovny ušetří.

Jak chce vláda ušetřit?

Vláda se rozhodla zachránit veřejné finance, které ohrožuje masivní schodek. Seznam Zprávy přinesly přehledný soubor všech opatření.

Připlatit si mají zaměstnanci, firmy, ale třeba i řidiči, kteří používají dálnice. Naopak všichni bychom měli ušetřit při nákupu potravin. Za své by mělo vzít i 22 výjimek v placení daní, které dosud existují.

Klíčovou částí změn je reforma penzijního systému. Co přinese 13 klíčových změn a jak reformu vysvětluje ministr Marian Jurečka?

Reklama

Doporučované