Hlavní obsah

Úsporný balíček: Zrušení a snížení daňových úlev a výjimek

Foto: Vláda ČR

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) představil úspory a škrty, které mají ozdravit českou ekonomiku.

Reklama

Vláda se snaží zkrotit zadlužování státu. Omezuje neinvestiční dotace, mzdové a provozní výdaje státu. Zrušeno bude také 22 daňových výjimek. Zkrátí se mimo jiné i daňové přiznání.

Článek

Seznam Zprávy přinášejí přehledně 22 daňových výjimek, které bude vláda upravovat.

1. Omezení výjimek na dani z příjmů právnických osob

Vláda navrhuje omezení nákupu vozů „na firmu“. Hlavním důvodem jsou situace, kdy si takto podnikatelé pořizují luxusní vozy – například v roce 2020 bylo 96 ze 101 nově registrovaných Ferrari v Česku firemních.

Nově budou uznatelné první dva miliony korun z ceny vozu. Jde o částečný návrat před rok 2007, kdy platila pro odpisování automobilů hranice ve výši 1,5 mil. Kč.

2. Zrušení či snížení úlev na dani z příjmů fyzických osob

Vláda navrhuje omezení slevy na dani na manželku, která se nově omezí výhradně na manžela/manželku pečující o dítě pouze do tří let věku. Zdůvodňuje to tím, že stávající nastavení odrazuje lidi od nástupu do zaměstnání.

Kabinet se také shodl na zrušení tzv. školkovného neboli slevy na dani za umístění dítěte do předškolního zařízení. Tento benefit totiž zpravidla využívají středně a vysokopříjmové skupiny obyvatel, zatímco ti nízkopříjmoví, např. samoživitelé pracující na částečné úvazky, po uplatnění ostatních slev tuto podporu už zpravidla nevyužijí.

Při sazbě daně z příjmu fyzických osob 15 % odpovídá částka základní slevy na dani na poplatníka, tj. 30 840 Kč ročně, základu daně ve výši 205 600 Kč. Přepočtem na měsíc jde o příjem na úrovni minimální mzdy. Pro tyto nízkopříjmové skupiny poplatníků tedy školkovné žádnou výhodou není, protože si ho vzhledem k nízké dani nemohou uplatnit.

Vláda chce zrušit také slevu na dani na studenta. Klasickým studentům totiž obvykle dostačuje standardní sleva na poplatníka, která plně eliminuje zdanění u výdělku do 205 600 Kč ročně, tedy průměrně 17 100 Kč měsíčně.

Dodatečnou slevu na studenta podle vlády využijí jen ti studenti, kteří vydělávají víc. Do stejné kategorie pak patří i osoby, které mají status studenta jen formálně – jsou tedy zapsané ke studiu, ale vzdělávací zařízení již nenavštěvují.

Vláda navrhuje zrušení osvobození nepeněžních benefitů zaměstnancům. Jde podle ní o selektivní daňovou výjimku, kterou uplatňují hlavně větší zaměstnavatelé. U malých firem či živnostníků s malým počtem zaměstnanců jde spíše o výjimky, protože se s tímto benefitem pojí větší administrativa.

Některá nepeněžní plnění jsou dnes osvobozena od daně do limitu 20 000 Kč/rok, zatímco jiná (např. sportovní a kulturní akce) jsou zcela osvobozena. Tím se vytváří prostor pro nepeněžní plnění, které využívají hlavně nadprůměrně placení zaměstnanci.

Vláda chce zrušit osvobození nadlimitních stravenek, které dnes na rozdíl od stravenkového paušálu mohou být poskytovány bez limitu, čímž mohou tyto stravovací benefity činit řádově i tisíce korun denně (tzv. manažerské stravenky). V souvislosti s tím chce vláda sáhnout i do stravovacího paušálu tak, aby ho mohly adekvátně čerpat i osoby na delších pracovních směnách.

Návrh snížit limit pro osvobození příjmů z tombol a hazardních her vláda zdůvodnila ochranou veřejného zdraví. Klesnout by měl z milionu korun na 50 000 Kč. Úplné zrušení tohoto osvobození by znamenalo výraznou dodatečnou administrativní zátěž pro stát, protože by každý hráč musel podávat daňové přiznání.

Vláda také navrhuje zrušení odpočtu za členské příspěvky odborům. Upozornila, že jde o vysoce selektivní výjimku pro jednu organizaci, zatímco třeba členové různých neziskovek na nic takového nárok nemají.

3. Další změny v daňových výjimkách

Zrušení osvobození náhrady za vyvlastnění, které bude nově ve stejném daňovém režimu jako prodej majetku. Bude se z něj tedy platit daň.

Zrušení zvláštního daňového režimu pro plat prezidenta republiky, který bude nově standardně daněn jako příjem zaměstnance. Renta bude navázána na vývoj platu ústavních činitelů.

Zrušení daňové uznatelnosti tichého vína jako daru do 500 Kč na reprezentaci.

Zrušení odpočtu úhrad za zkoušky ověřující výsledky dalšího vzdělávání.

Zrušení osvobození mzdového vyrovnání v hornictví a odstupného horníkům.

Sjednocení selektivních výjimek do obecného neúčelového limitu do 50 tisíc Kč ročně.

4. Výjimky u spotřebních daní z minerálních olejů

Spotřební daň z motorové nafty, která se kvůli válce na Ukrajině snížila o 1,50 Kč/litr, se vrátí na původní úroveň od prvního dne měsíce po účinnosti novely. Snížení mělo zajistit konkurenceschopnost českých autodopravců, ale po poklesu cen nafty už toto opatření není nutné.

Vláda navrhuje zrušit osvobození leteckých pohonných hmot (letecký benzin, kerosen) od spotřební daně u vnitrostátních letů. Stávající směrnice EU obsahuje povinné osvobození tryskového paliva v rámci mezinárodní přepravy a přepravy uvnitř EU. Aktuálně probíhá revize této směrnice na úrovni EU.

Vláda navrhuje stanovit vratky za tzv. zelenou naftu podle normativů, čímž odpadne podnikatelům povinnost vést evidence skutečné spotřeby minerálních olejů a dojde tak k výraznému snížení administrativy na straně podnikatelů i státu. Zelenou naftou se zde rozumí nárok zemědělců na vrácení části spotřební daně z minerálních olejů spotřebovaných pro zemědělskou prvovýrobu (vyjma rybníkářství).

Vláda navrhuje zrušit vratku spotřební daně z minerálních olejů spotřebovaných v mineralogických a metalurgických procesech.

5. Zrušení výjimek u energetických daní

Vláda navrhuje zrušit osvobození metalurgických a mineralogických procesů od daně ze zemního plynu a některých dalších plynů, daně z pevných paliv a daně z elektřiny.

Jak chce vláda ušetřit?

Vláda se rozhodla zachránit veřejné finance, které ohrožuje masivní schodek. Seznam Zprávy přinesly přehledný soubor všech opatření.

Připlatit si mají zaměstnanci, firmy, ale třeba i řidiči, kteří používají dálnice. Naopak všichni bychom měli ušetřit při nákupu potravin. Za své by mělo vzít i 22 výjimek v placení daní, které dosud existují.

Klíčovou částí změn je reforma penzijního systému. Co přinese 13 klíčových změn a jak reformu vysvětluje ministr Marian Jurečka?

Reklama

Doporučované