Hlavní obsah

Vláda zvýší daň zaměstnancům s vyššími příjmy

Foto: vláda.cz

Premiér Petr Fiala představil nové daně, které čekají obyvatele České republiky.

Reklama

„Jde o solidární krok, aby se i vysokopříjmoví zaměstnanci více podíleli na konsolidaci veřejných financí,“ uvádí resort financí k záměru snížit práh 23% daně z příjmů fyzických osob ze čtyřnásobku na trojnásobek průměrné mzdy.

Článek

Fialův kabinet ve čtvrtek oznámil, jaké škrty zavede a nové daně vyměří v rámci toho, co označuje za Ozdravný balíček. Má pomoci státním financím dostat se do lepší kondice. Podrobně plán rozebíráme v tomto textu.

O čem ministři během déle než dvě hodiny trvající tiskové konference pomlčeli, je změna ve zdanění příjmů fyzických osob. Redakce ji vyčetla z podkladů, které po poledni rozeslalo Ministerstvo financí.

Dle návrhu, na kterém se vládní strany shodly, se sníží práh 23% daně z příjmů fyzických osob ze čtyřnásobku na trojnásobek průměrné mzdy.

„Pásmo příjmů, v rámci kterého se platí 23% sazba daně, bude namísto 4násobku průměrné mzdy začínat na 3násobku průměrné mzdy,“ stojí v materiálu Ministerstva financí.

Jednoznačně se tím rozšíří skupina lidí s vysokým příjmem, která platí 23% sazbu daně z příjmů. „Jde o solidární krok, aby se i vysokopříjmoví zaměstnanci více podíleli na konsolidaci veřejných financí,“ stojí se v textu ministerstva.

Úřad vedený ministrem za ODS Zbyňkem Stanjurou návrh změny vysvětlil na modelovém příkladu: „V současnosti zaměstnanec platí 23% daň z příjmů, které přesahují částku 161 300 Kč. Do této sumy platí 15% daň. Nově bude tato částka zhruba ve výši 121 000 Kč (uvedené částky jsou aktuální pro rok 2023 a pravidelně se valorizují v návaznosti na růst průměrné mzdy).“

Další informace k novým daním

Poprvé po 13 letech plánuje vláda pohnout se zdaněním firemních příjmů. Od roku 2010 platí pro daň z příjmů právnických osob sazba 19 procent. Nyní se má sazba pro zdanění zisků zvednout na 21 procent.

Původně vláda slibovala balíček ve výši 70 miliard, nakonec ale vyjednala 94 miliard pro rok 2024.

Jak chce vláda ušetřit?

Vláda se rozhodla zachránit veřejné finance, které ohrožuje masivní schodek. Seznam Zprávy přinesly přehledný soubor všech opatření.

Připlatit si mají zaměstnanci, firmy, ale třeba i řidiči, kteří používají dálnice. Naopak všichni bychom měli ušetřit při nákupu potravin. Za své by mělo vzít i 22 výjimek v placení daní, které dosud existují.

Klíčovou částí změn je reforma penzijního systému. Co přinese 13 klíčových změn a jak reformu vysvětluje ministr Marian Jurečka?

Reklama

Doporučované