Hlavní obsah

Domažlické Chodské slavnosti se letos přesunují na internet

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Domažlické Chodské slavnosti, na které každoročně přijíždí na 80.000 návštěvníků, letos kvůli nejisté epidemiologické situaci přesunují svůj 66. ročník do virtuálního prostředí.

Článek

Uskuteční se sobotní a nedělní poutní mše na vrchu Vavřineček nad městem, nebudou však kulturní pořady ani stánkový prodej v ulicích, řekl ČTK vedoucí Městského informačního centra (MKS) Josef Babor. Chodské slavnosti patří k nejstarším a nejnavštěvovanějším folklorním slavnostem v Česku. V běžných letech vystoupí na pódiích přes 600 účinkujících.

„Chodští muzikanti, zpěváci, tanečníci i vypravěči natočili v předstihu své pořady, které se k milovníkům folkloru dostanou prostřednictvím internetu v mnohahodinovém streamu, který bude odbavován z nedávno otevřeného Kulturního centra Pivovar,“ řekl Babor. Program na adrese www.chodskeslavnosti.cz a na facebooku začne v sobotu 15. srpna ve 12:00 a potrvá do pozdního večera. Bude bez účasti veřejnosti. Ve vysílaném programu se objeví tradiční chodské soubory - Domažlická dudácká muzika, Mužský pěvecký sbor Haltravan z Klenčí pod Čerchovem, Chodský soubor Mrákov, Konrádyho dudácká muzika či Národopisný soubor Postřekov. Od 20:00 je na programu live stream setkání chodských souborů.

Organizátoři přesto věří, že ulice Domažlic do jisté míry ožijí chodskými kroji, muzikou a vůní chodských koláčů i letos. Očekávají, že místní muzikanti a zpěváci v sobotu odpoledne a večer budou spontánně muzicírovat v centru města a v neděli před polednem na Vavřinečku po skončení mše. Setkání ale nebudou organizovaná. Mše začínají v sobotu i v neděli v 10:00.

„Rozhodování o tom, jak budou v letošním roce Chodské slavnosti uskutečněny, nebylo lehké a konečné rozhodnutí padlo po dlouhých diskuzích. Čas ukáže, zda naše rozhodnutí bylo uvážlivé a rozumné. V současné době jsem však zcela přesvědčen, že jsme rozhodli dobře,“ dodal starosta Zdeněk Novák. Domažlice patřily letos na jaře k okresům nejvíce zasaženým koronavirem. Dosud tam hygienici evidují 358 případů koronaviru, což je téměř polovina všech v kraji zjištěných případů nákazy. V posledních týdnech ale na Domažlicku přibyly jen dva nové potvrzené případy.

Kvůli koronavirové pandemii se tak letos přesouvá na internet další z nejvíce navštěvovaných akcí v Plzeňském kraji. Několikahodinové vysílání uskutečnila v květnu na internetu také Plzeň, která zrušila Slavnosti svobody, na něž chodí každý rok desetitisíce návštěvníků. Vysílání sledovalo 3. května 45.550 lidí.

Reklama

Doporučované