Hlavní obsah

Donald Trump souhlasil s předáním moci Joeu Bidenovi

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump.

Reklama

aktualizováno •

Téměř tři týdny po volbách ve Spojených státech Donald Trump pověřil svůj tým předáním moci novému prezidentovi. Soudní snahy o prokázání volebního podvodu ale nevzdává.

Článek

Americký prezident Donald Trump pověřil svůj tým, aby zahájil předání moci nově zvolenému prezidentovi Joeu Bidenovi. Uvedl, že federální agentura, která dohlíží na předání, musí „dělat, co je třeba“. Zároveň ale i nadále zpochybňuje svou volební porážku.

Stávající prezident zareagoval na nové oznámení šéfky Správy obecných služeb (GSA) Emily Murphyové, která Bidenovi řekla, že Trumpova administrativa zpřístupňuje federální zdroje pro jeho převzetí prezidentské funkce. GSA je americká vládní agentura, která musí formálně souhlasit se zahájením příprav na převzetí úřadu nově zvoleným prezidentem.

Trumpem jmenovaná Murphyová dříve zřejmě kvůli jeho neochotě uznat porážku odmítala udělit formální souhlas se zahájením příprav na převzetí úřadu nově zvoleným prezidentem.

Trump vzápětí její oznámení na Twitteru potvrdil. Zareagovala i webová stránka Joea Bidena, které přibyla vládní doména USA.

Krok přichází téměř tři týdny poté, co se prezidentské volby ve Spojených státech konaly. Trump přesto dál odmítá výslovně uznat, že jej Biden 3. listopadu porazil.

Tým nově zvoleného prezidenta Bidena dnes „klidné předání moci“ přivítal. Uvedl, že s federálními úředníky nyní začne jednat o postupu v koronavirové pandemii a o otázkách národní bezpečnosti.

Demokrat Biden má podle projekcí amerických médií na své straně 306 volitelů a republikán Trump 232, ke zvolení prezidentem jich je potřeba nejméně 270. Hlasování volitelů, které potvrdí nového prezidenta Spojených států, se má konat 14. prosince.

„Budeme pokračovat ve spravedlivém boji a věřím, že zvítězíme!“ napsal Trump na Twitter. „V nejlepším zájmu naší země nicméně doporučuji, aby Emily a její tým udělaly, co je třeba udělat, a řekly mému týmu, aby udělal totéž,“ pokračoval prezident a dodal, že Murphyové prý bylo vyhrožováno a byla pod tlakem. Šéfka GSA nicméně v dopise Bidenovi podle agentury AP napsala, že ke svému rozhodnutí dospěla nezávisle na podkladě faktů a zákona a že nebyla pod tlakem.

Bidenův tým na Trumpův krok zareagoval okamžitě. „Dnešní rozhodnutí je nezbytným krokem k zahájení řešení výzev, kterým čelí náš národ, včetně získání kontroly nad pandemií a naší ekonomiky,“ stojí v prohlášení týmu. Biden už dříve představil tým zahraniční politiky a národní bezpečnosti složený ze starých kolegů, se kterými pracoval za vlády Baracka Obamy. Do funkce ministra zahraničí jmenuje Anthonyho Blinkena a vyslance pro klima Johna Kerryho. První ženskou ministryní financí USA se stane Janet Yellenová.

Reklama

Doporučované