Hlavní obsah

Dopadla FBI toho pravého? Rodina prosadila exhumaci těla „veřejného nepřítele č. 1“

Foto: AP

Dopadla FBI toho pravého? Budou exhumovány ostatky Johna Dillingera.

Reklama

Veřejný nepřítel č. 1, tak ve 30. letech minulého století nazvala FBI Johna Dillingera. Známý bankovní lupič byl zastřelen v Chicagu v roce 1934 federálními agenty. Jeho příbuzní ale tvrdí, že mají důkazy o tom, že pochované tělo má jiné otisky prstů a barvu očí než pravý Dillinger. Úřady v Indianě teď schválily exhumaci těla pohřbeného, ta proběhne 31. prosince tohoto roku.

Článek

Jako první s teorií o nepravém tělu přišli krátce po Dillingerově smrti jeho komplicové. Naplno se ale teorií o možném dvojníkovi začaly americké úřady zabývat až dnes. Dillingerův synovec Michael Thompson a další členové jeho rodiny jsou přesvědčení, že FBI „zabila špatného muže”. Rodina má podle Thompsona důkazy, že tělo pohřbené na Crown Hill Cemetery v Indianapolis má jinou barvu očí a otisky prstů než skutečný Dillinger.

Americká FBI ale tyto argumenty považuje za „konspirační teorii“. Už v srpnu uvedla na svém Twitteru, že má „množství informací“, které dokazují, že Dillinger byl v Chicagu skutečně zastřelen. To ale Dillingerovy příbuzné neodradilo a Thompson tak na ministerstvo zdravotnictví státu Indiana podal žádost o povolení k exhumaci těla. Ministerstvo žádost schválilo a určilo datum otevření hrobu na 31. prosince 2019.

„Jsem přesvědčen, že když FBI zabije nesprávného muže, je důležité ho identifikovat,” napsal Thompson v žádosti na ministerstvo. V té také stojí, že rodina souhlasí s natáčením celého procesu. V souvislosti s tím měla exhumace proběhnout už 16. září za účasti kamer dokumentaristů z kanálu History Channel. Celá akce ale byla zastavena a posunuta kvůli sporu mezi rodinou a správou hřbitova v Indianapolis. Ta vyjádřila obavy, že by exhumace „narušila mír a klid na hřbitově”.

Postrach amerických bank unikal spravedlnosti více než rok, popsala CNN. Jen během prvních čtyř měsíců stihla americká legenda zločinu vyloupit hned sedm bank. Ačkoli byl Dillinger v září roku 1933 v Ohiu zatčen, během převozu do státní věznice se mu povedlo utéct, protože do policie se infiltrovali i jeho komplici. Posléze na jeho hlavu nechala FBI vypsat odměnu 10 000 dolarů a Dillingerovi, přestože se například pokoušel pomoci si plastickou operací, byli federální agenti stále blíž. Nakonec byl zrazen svojí přítelkyní Annou Sageovou, se kterou vyrazil do kina. Po skončení filmu už na ně čekala FBI, která Dillingera při zatýkání zastřelila. Příběh bankovního lupiče byl dvakrát převeden na stříbrné plátno, nejdříve v roce 1973 ve snímku Dillinger a pak v roce 2009 ve filmu Veřejní nepřátelé, kde si Dillingera zahrál herec Johnny Depp.

Reklama

Související témata:

Doporučované