Hlavní obsah

Dopisy znovu ve hře. Zpěvačka Lenka Nová z nich složila celou desku

Lenka Nová o nové desce, jež se inspirovala dopisy.Video: Radka Červinková, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Je dobré napsat dopis někomu, komu své myšlenky nedokážeme říci do očí,“ říká zpěvačka Lenka Nová, která si intimitu skutečných dopisů vybrala jako předlohu pro svou novou desku, kterou právě natáčí. Zpěvačka nominovaná za své poslední album Čtyřicítka na zpěvačku roku v cenách Anděl, odjela nedávno úspěšné turné Ve dvou s klavíristou Petrem Maláskem. Originální deska by měla být na světě na jaře příštího roku. Letos na podzim vyjde singl.

Článek

Už teď je ale punc výjimečnosti znát ve studiu, kde se deska natáčí. Kromě skvělých muzikantů – s Petrem Maláskem v čele – atmosféru dotváří popsané listy papírů se skutečnými dopisy. Inspirací zpěvačce byla náhodně vyslechnutá písnička v rádiu po cestě v autě, kterou se muž omlouvá své ženě za něco, co pokazil. „Mně se zalíbila role písničky, kdy člověk poví druhému víc, než je schopen říct do očí. A napadlo mě, že dopisy jsou vlastně taky takové médium.“

Lenka před nějakou dobou oslovila prostřednictvím svých koncertů a sociálních sítí obyčejné lidi, aby jí svěřili své dopisy, které kdy napsali a třeba ani neposlali. Sešla se jí stovka osobních, dojemně silných příběhů, které se staly předlohou zpěvaččiných textů. „V těch dopisech bylo daleko víc bolu, pocitů křivdy a toho, že si někdo touží s někým něco vyříkat skrze papír, než radosti. Možná je to tím, že lidé zasažení nějakou bolestí, mají potřebu se o ni podělit. Každému jsem se snažila odpovědět, ale protože já vůbec nejsem bolestínek, naopak já jsem optimista, tak pokud se dostaly na desku texty i se smutným tématem, snažili jsme se je vidět pozitivním pohledem,“ vysvětluje vyznění alba spoluautorka hudby i textů.

Sama Lenka vzpomíná na moment, kdy i ona psala dopisy, které měly něčím pohnout. „To bylo ve chvíli, kdy jsem byla strašně zamilovaná a potřebovala jsem emoce dostat ze sebe, odšpuntovat něco, co bylo nenaplněné. Mám ale pocit, že to byla taková rána pro ty chlapy, že se museli vyděsit a nestalo se vůbec nic,“ směje se svým dvěma pokusům v dobách dávno minulých.

I dnes ale našla příležitost pro sepsání dopisu. Adresátem je její desetiletá dcera. „Napsala jsem Kátě a poslala jsem jí svůj vzkaz do mail schránky, kterou dostane, až bude starší. Měla jsem potřebu říci jí, co se děje teď a tady, co prožíváme v téhle době, a jak to cítím a co pro mě ona sama znamená.“

Šansonová zpěvačka je stále přesvědčena, že má smysl sednout si a dát na papír vše, co nedokážeme říci, přestože to máme na srdci – bojíme se, stydíme, zkrátka něco nám v tom brání. A takový dopis můžeme třeba někde uložit anebo rovnou poslat.

Reklama

Doporučované