Hlavní obsah

Poslední role Dagmar Havlové. Bývalá první dáma chce v nejlepším přestat

Dagmar Havlová se loučí s domovskou scénou.

Reklama

Někdejší filmová a nyní zejména divadelní herečka oznámila v rozhovoru pro Českou televizi, že po čtyřiceti letech ukončí angažmá v Divadle na Vinohradech.

Článek

Dagmar Havlová se loučí s Divadlem na Vinohradech. Jak prozradila v pořadu Události v kultuře ČT, její poslední rolí na této scéně je aktuální titulní postava v Dürenmattově Návštěvě staré dámy – Claire Zachanassianová. Hru režíruje šéf Národního divadla Jan Burian a hlavním partnerem je Havlové na pódiu Tomáš Töpfer.

„Myslím, že už nastal čas v nejlepším odejít,“ řekla České televizi (externí odkaz zde) někdejší první dáma republiky. „Já jsem se tou Klárkou Zachanassianovou zabývala už léta, protože to byla taková role, kterou bych se chtěla tady rozloučit s divadlem… Prošla si mnoha stíny, proto se z ní stala krutá osoba, chce se pomstít a přijde s jasnou myšlenkou. Ale když potom se vrátí do těch míst, kde prožila také mnoho krásného, tak trošku váhá. A na tom jsem tu roli postavila: Aby nebyla jenom krutá.“

Na prknech vinohradského divadla strávila Dagmar Havlová rovných čtyřicet let – byť, jak sama podotkla – čtvrtinu té doby absentovala kvůli státnickým povinnostem.

Druhá manželka zesnulého prezidenta Václava Havla je stále činná v jejich společné nadaci Vize 97, věnuje se i dalším charitativním projektům. Dlouhodobě například podporuje Domov sv. Rodiny pro mentálně postižené a Domov sv. Karla Boromejského pro seniory.

Pravidelně svým jménem dává záštity kulturním a zdravotním projektům. Zřejmě nejznámější kampaní, s níž spojila své jméno, byla série podporující vědomosti lidí o rakovině tlustého střeva, jak ji včas rozeznat a jak funguje prevence.

Před třemi roky získala Zlatý střevíček Zlín na Film Festivalu za mimořádný přínos kinematografii pro děti a mládež. Loni pak cenu vinohradského diváka August za nejlepší ženský herecký výkon sezony za roli Kostelničky v Její Pastorkyni Gabriely Preissové.

Dosud neznámé záběry Václava Havla i vzpomínky. Třeba ta Topolánkova, jak prezidenta zklamal.Video: Nikola Zwrtková, Seznam Zprávy

Naposledy bylo o Havlové hodně slyšet na sklonku letošního srpna, kdy jí pražský vrchní soud pravomocně přiznal čtyři miliony korun odškodného od vydavatelství Bauer Media za tvrzení, že měla milenecký poměr v době, kdy jí umíral manžel.

Částka výrazně převýšila sumy, které soudy v obdobných případech obvykle přiznávají za porušení práva na ochranu osobnosti. „Došlo k extrémnímu zásahu do práv na ochranu osobnosti žalobkyně (Havlové) v extrémních okolnostech. Shodli jsme se na tom, že ještě závažnější okolnosti si neumíme představit,“ odůvodnil rozsudek předseda odvolacího senátu Jiří Macek.

Reklama

Související témata:

Doporučované