Hlavní obsah

Doprava v Praze jezdí jak o prázdninách. Po třech dnech se našel nový důvod, proč to tak je

Řidiči se brání. Je jich v Praze dostatek, za delší intervaly může objednávka.Video: Petr Švihel

 

Reklama

Podle odborů není pravda, že by delší intervaly v dopravě způsobil nedostatek řidičů. Dopravní podnik to přiznal.

Článek

V průměru zhruba o dvě minuty déle než obvykle si v prvních dvou týdnech roku počkají cestující v Praze na spoje městské hromadné dopravy. Prázdninový stav grafikonu má trvat do poloviny ledna.

I když původní zdůvodnění znělo, že dopravní podnik nemá na plný provoz dostatek řidičů, po třech dnech prázdninového provozu se ukazuje, že pravda je jinde. Organizátor pražské dopravy Ropid si prázdninový provoz zkraje roku objednal. S odůvodněním, že v těchto dnech bude pasažérů méně.

„Máme potřebný počet řidičů,“ řekl Seznamu předseda odborů v dopravním podniku Luboš Olejár. „Naši lidé chtějí jezdit a jsou připravení jít i z volna. Za přesčasy by byli nadšení.“

Jeho slova potvrzuje i mluvčí pražského dopravního podniku. Sice říká, že řidiči podniku do plného stavu chybí, ale provoz se kvůli tomu snižovat nemusí.

„Dopravní podnik je v každém období roku schopen garantovat, že svými zaměstnanci zajistí Prahou objednaný provoz pro cestující pražské MHD,“ uvedla mluvčí Aneta Řehková.

Odbory požadují za tvrzení, že za většími intervaly stojí nedostatek řidičů, omluvu od Ropidu. Ten se ale brání.

„Samozřejmě momentálně je řidičů třeba dostatek, ale v plánu na celý rok musíme počítat s tím, že budeme posilovat před Vánoci, na adventní období,“ říká Filip Drápal, mluvčí Ropidu.

Reklama

Doporučované