Hlavní obsah

Došel papír! Literaturu po covidu trápí to, co automobilky

Irena Hejdová
Scenáristka, publicistka
Foto: Profimedia.cz

Knihkupectví v době rozvolnění protiepidemických opatření v prosinci 2020. Po něm následoval další několikaměsíční přesun do on-line obchodu.

Reklama

Někteří nakladatelé teď zjišťují, že jejich vánoční hity možná vyjdou až v únoru. Podzimní knižní trh bude zahlcen tituly, tiskárny nestíhají a není ani dost papíru. Příští rok také nevypadá pro literární průmysl moc slibně.

Článek

Na první pohled by se zdálo, že během covidu měla literatura přímo na růžích ustláno. Snad krom matek vyčerpaných domácí výukou svých ratolestí získali najednou všichni na čtení víc času. Ač byla zavřená knihkupectví, internetový prodej knih stále běžel a tak se dařilo dostávat je ke čtenářům, i když možnosti propagace byly samozřejmě nižší.

Přesto byla situace na covidovém knižním trhu nepřehledná a řadu nakladatelství uvrhla do stavu šoku. „Ale pak se ukázalo, že lidé číst nepřestali. I když se trochu přerovnaly prodejní kanály, nakonec jsme z pandemie vyšli bez zásadních ztrát,“ říká třeba Radek Štěpánek z brněnského Hostu.

Navenek to tedy vypadá, jako by i teď literatura měla žně. V krátkém sledu během září probíhají hned tři velké literární akce – po festivalu malých nakladatelů Tabook v Táboře přijde 18. září na řadu pražský Knihex a o týden později tradiční Svět knihy. A 14. října pak vypukne Velký knižní čtvrtek, který nabídne nové knihy Jaroslava Rudiše a Pavly Horákové, románovou prvotinu Quentina Tarantina i očekávanou biografii Angely Merkelové.

Jenže knih bude ještě přibývat a není to tak dobrá zpráva, jak by se na první pohled zdálo. Nakladatelství nyní horečně vydávají nahromaděné tituly. Vydání řady z nich bylo odsunuto z jara na podzim, už tak přeplněný vánoční trh tak dostane další „impuls“. Zdánlivě je pro čtenáře výhoda, že bude mít z čeho vybírat. V záplavě titulů ale bude těžké se orientovat, takové množství knih nedostane ani dostatek prostoru v médiích, stačit prý nebudou ani regály v knihkupectvích. Méně nápadné tituly pak čtenáři snadno přehlédnou.

Nejsme schopni letos vydat všechny knihy, které bychom chtěli. Může se stát, že některé úspěšné knihy už do Vánoc nedotiskneme.
Antonín Kočí, ředitel nakladatelství Euromedia Group.

A odborníci z knižní branže předpokládají, že příští rok trh naplno postihne krize. Trochu to připomíná pocovidovou situaci ve stavebnictví či v autoprůmyslu. Tiskárny jsou zahlcené tituly ve frontě tak, že dodací lhůty se posouvají oproti původním datům vydání o měsíce. V důsledku zpožděných dodávek papíru z Číny rostou ceny tisku i dalších služeb, podle zdrojů z nakladatelství až o 30 procent. Je tedy nevyhnutelné, že podraží i knihy, marže nakladatelů se ale nezvýší a nakladatelstvím dále klesnou zisky.

Už teď nakladatelé kvůli záplavě titulů stojících frontu v tiskárnách snižují počet titulů na příští rok a jsou ještě opatrnější ve výběru překladů, za které musí platit práva. Knih bude vycházet méně i proto, aby jim nakladatelství mohla udělat dostatečnou reklamu. Podle ředitele Světa knihy Radovana Auera je těžké o proměnách trhu mluvit konkrétněji, protože většina nakladatelů tají informace o prodejnosti svých titulů a celková čísla jsou spíše kvalifikovanými odhady. Při absenci českých dat je také těžší hledat nástroje, jak knižnímu trhu pomoci. Podle Auera nicméně trh zažil spíše mírný pokles než velký propad a například Německo prý dokonce mírný růst. Pandemie napomohla online prodejům, vzrostly prodeje e-knih a zrychlil dlouhodobý trend růstu audioknih.

Covidová pandemie silně poznamenala knihkupce. Knihkupectví byla zavřená řadu měsíců, a ač posílily online prodeje, řada menších knihkupectví z malých měst, která často fungují jako poslední majáky kultury, skomírá. Loňský trh částečně zachránilo to, že knihkupectví mohla na přelomu listopadu a prosince otevřít a vysoké předvánoční prodeje dorovnaly slabá čísla z jara, kdy byla knihkupectví zavřená.

Do předvánočního období nakladatelé směřují ty očekávaně nejsilnější tituly. Takovým je například očekávaná biografie Baracka Obamy Země zaslíbená, kterou do češtiny přeložil Martin Svoboda. Ten je příkladem toho, že i do životů českých překladatelů citelně zasáhla pandemie: Svoboda kvůli péči o tři děti překládal knihu celých 14 měsíců a vydání se ze září posunulo až na konec listopadu.

Na začátku listopadu vyjde také první nezávislý portrét Karla Gotta. Kniha Gott – československý příběh z pera hudebního publicisty Pavla Klusáka slibuje nepřikrášlený pohled na českou hudební legendu. I tady lze předpokládat velké prodeje, zvláště poté, co se v létě během pár dnů rozprodal třicetitisícový náklad autobiografie Karla Gotta Má cesta za štěstím, vydané k jeho nedožitým 82. narozeninám. Žádanou biografickou nabídku z hudební oblasti doplní v říjnu ještě kniha Carmen – Skutečný život Hany Hegerové či biografická kniha Honzy Dědka o skupině Lucie.

V říjnu vyjde taky nový román Michala Viewegha Dula. V Hostu chystají k vydání legendární „enviromentální bibli“ Tiché jaro, která v 60. letech odstartovala globální zájem o životní prostředí. Hodně si lze slibovat i od knihy o současném Česku Neznámá společnost sociologa Pavla Pospěcha. Fanoušky sci-fi potěší vydání tisícistránkového opusu Jaceka Dukaje Led.

Děti mohou pod stromečkem najít třeba komiks z bestsellerové Prašiny nazvaný Křídový panáček nebo nový díl taktéž populární severské série Hilda – Hilda a časočerv. Odrostlejší čtenáře čeká batmanovská publikace Temný rytíř: Historie Batmana a zrod nerdů či hawkingovská popularizační kniha o fyzice Až do konce času od Briana Greena.

Reklama

Doporučované