Hlavní obsah

Dostalo Čapí hnízdo dotaci podvodem? Na odpověď si bude muset Babiš počkat

Policistům bude prodloužena lhůta k prověření kauzy, která se týká ministra financí Andreje Babiše.

Reklama

Článek

Pražská policie ani tento týden neřekne, zda byl v kauze Čapí hnízdo, která se přímo dotýká ministra financí Andreje Babiše, spáchán dotační podvod. Detektivům bude znovu o několik měsíců prodloužena lhůta pro prověření případu. Ta měla původně skončit již tento týden – na konci března.

„Už nyní je jasné, že bude lhůta tento týden prodloužena,“ potvrdila Seznamu Štěpánka Zenklová, mluvčí pražského městského státního zastupitelství, které tuto kauzu dozoruje.

Jak dlouhá tato lhůta bude, není podle Zenklové jasné. V tuzemské justici je však běžné, že je tato lhůta tříměsíční. V takovém případě by měli detektivové čas do konce června.

Video: Zvláštní vyšetřování pátrá v kauze Čapí hnízdo

Reportéři Sabina Slonková a Jiří Kubík natáčeli další díl Zvláštního vyšetřování přímo v Čapím hnízděVideo: Kubík Jiří

V kauze jde o to, zda firma, která dnes patří do holdingu společnosti Agrofert, získala více než padesátimilionovou dotaci z Evropské unie neprávem. Server Neovlivní.cz minulý týden uvedl, že nové dokumenty, které redakce získala, dokládají, že už v žádosti o dotaci nebyly uvedené pravdivé údaje.

Vše bylo upravené tak, aby nebylo na první pohled patrné, že farma není ekonomicky životaschopná. Z dokumentů navíc vyplývá, že projekt před schválením zpochybnili dva experti, které si najal středočeský dotační úřad.

Babiš uvedl, že k novým dokumentům nemá co říct. Vedle policie se případem zabývá také Evropský úřad pro boj proti podvodům. Ani on zatím vyšetřování neuzavřel.

Reklama

Doporučované