Hlavní obsah

Dostaneš dotaci, když necháš vyhrát naši firmu. Politik popsal, jak se dělily evropské miliony

Svědci popsali, jak se v kauze ROP Severozápad manipulovalo s dotacemiVideo: Radek Nohl

 

Reklama

V rozsáhlé dotační kauze ROP Severozápad začali vypovídat noví svědci.

Článek

Policisté v případě vydání poslanců Josefa Novotného a Jaroslava Borky poslali do Sněmovny výpovědi nových svědků. Ti měli popsat, jak se ovlivňovalo rozdělování evropských dotací v kauze ROP Severozápad.

Jde třeba o regionální politiky z Karlovarska – starostu Aše Dalibora Blažka a bývalého starostu Františkových Lázní Ivo Mlátilíka – nebo úředníky z dotačního úřadu Petra Achse, Marii Míškovou, Kláru Odvárkovou nebo Marcelu Novotnou.

Jeden z nich, Ivo Mlátilík, Seznamu popsal příběh týkající se karlovarského sociálního demokrata Jakub Pánika. Ten je dnes mezi 24 obviněnými v rozsáhlé dotační kauze.

Pánik podle Mlátilíka během jeho starostování vedení města sliboval, že Františkovým Lázním evropské dotace zajistí. „Objížděl nás starosty a nabízel, že nám samozřejmě ty dotace zajistí za předem dohodnutých podmínek,“ řekl Mlátilík, který je dnes ve městě opozičním zastupitelem.

Video: Bývalý starosta popsal praktiky při dělení evropských milionů.Video: Radek Nohl

Výměnou za přidělení evropské dotace neměl starosta dělat problémy s výběrem stavební firmy. Takto popisuje Mlátilík schůzku s Jakubem Pánikem: „Máš tady šest, sedm dotací. Tři jsem ti ochotný z toho zajistit za předpokladu, že nám nebudeš házet klacky pod nohy, až my vybereme stavební firmu, která to bude stavět.“

Mlátilík kývl a dotaci 35 milionů na stavbu hřiště Františkovy Lázně dostaly. Soutěž vyhrála karlovarská firma Thermia-Bau. Další dotace kvůli sporu již Mlátilík podle svých slov odmítl.

Pánik ovlivnění dotací popírá. „Vzhledem k tomu, že vím, co je obsahem těch věcí, a vím, co jsem dělal, tak se k tomu nemohu jinak vyjádřit, než že je to prostě nesmysl,“ řekl Pánik.

Pánikův právní zástupce Blend Raji potvrdil, že ve spise jsou výslechy svědků vypovídající proti politikovi ČSSD. Raji ale jedním dechem doplnil, že za nimi může být politicky boj. „Přeci jenom je to politika a nikdy nemůžete vyloučit, že si někdo s někým nevyřizuje účty,“ dodal Raji.

Výslechy Mlátilíka nebo dalších úředníků mají podle policie potvrzovat již dřívější slova bývalého ředitele dotačního úřadu Petra Kušnierze. Jeho výpověď otevřela nové vyšetřování, na základě něhož bylo obviněno 24 lidí včetně bývalé hejtmanky Jany Vaňhové, exsenátora ODS Alexandra Nováka nebo severočeského podnikatele Daniela Ježka.

Reklama

Doporučované